Saját KB jobb
Photo by Sean Benesh on Unsplash

Több ezer tonna új és használt ruha hever egy chilei sivatagban

A Black Friday közeledtével érdemes egy pillanatra megállnunk és szembenéznünk a túlfogyasztás következményeivel. Az Atacama sivatagban például közel 40 ezer tonna ruha fekszik, melyek lebomlási ideje akár 200 év is lehet.

Az ENSZ 2019-es jelentése alapján 2000 és 2014 között a világ ruha termelése duplájára emelkedett. A ruhaipar felelőssége pedig óriási az ökoszisztémára és az éghajlat-változásra nézve.  A teljes emisszió 8 százalékáért és a vízhasználat mintegy 20 százalékáért felelős.

Ki gondolná, hogy egyetlen farmernadrág elkészítéséhez közel 7500 liter vízre van szükség. A legtöbb fast fashion termék pedig szintetikus alapanyagból készült, vagy vegyszerekkel kezelt. Többségük poliésztert tartalmaz. Ezek lebomlása akár 200 évbe is telhet, miközben folyamatosan szennyezik a környezetet.

Atacama sivatag – a ruhatemető

Egy 2021-es AFP tudósítás szerint az elmúlt évek alatt a chilei Atacama sivatag a világ fast fashion iparának szemétdombjává, temetőjévé vált. Európából, Ázsiából és Észak-Amerikából is egyre több ruha áramlik be az országba. Nagy részük Kínában és Bangladesben gyártott, nem értékesített, soha nem hordott ruha. Szép számmal kerülnek azonban a sivatagba használt ruhák is. A ruhaszállítmányok tömegesen érkeznek az észak-chilei Iquique kikötővárosába. Innen pedig egy részét a helyi kereskedők vásárolják fel, másik részét tovább értékesítik más Latin-Amerikai államokba.

Égetéssel próbálják megsemmisíteni

Az évente behozott közel 60 ezer tonna ruha nagyjából fele pedig az illegális sivatagi lerakóban végzi. Az Atacama sivatagban pedig rendszeres égetéssel próbálnak megszabadulni a rengeteg ruhától. Ez pedig súlyos környezetszennyezéssel és veszéllyel jár. Nemcsak a sivatag biodiverzitását érinti katasztrofálisan, de az égetés során keletkező füst a helyi közösségekre nézve is ártalmas.

Mi a megoldás?

Az egyetlen végleges és hosszú távú megoldás a túlfogyasztás visszaszorítása lenne. Ez azonban sokkal összetettebb társadalmi probléma annál, hogy erre a közeljövőben számítani lehetne. Mind a gyártók, mind a vásárlók felelősek a kialakult helyzetért. A ruhák azonban addig is csak gyűlnek a sivatagban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: AFP.com  BBC

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...