Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyák a Titanic fedélzetén

A Titanic katasztrófájának talán kevésbé ismert aspektusa a „világ leghatalmasabb óceánjárójának” fedélzetén utazó kutyák története.

A ránk maradt feljegyzések szerint 12 kutya utazott a hajón. Az alsó szintek egyikén kerültek kialakításra számukra kennelek, ahol teljes ellátást kaptak a Southamptontól New Yorkig tartó úton. Ezek az ebek mind első osztályú utasoknak számítottak. Többségében gazdag amerikai turisták voltak a gazdik, akik ki tudták fizetni a jelentős viteldíjat. Egy kutyus jegye ugyanannyiba került, mint egy elsőosztályú gyermek jegy.

A Titanic kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a kor társadalmi különbségei élesen tükröződtek a hajó kialakításában, a viteldíjak árában és a túlélési arányban is. Míg az első- és másodosztályon utazó nők szinte kivétel nélkül túlélték a katasztrófát, a harmadosztályon sajnos csak minden második nő volt ilyen szerencsés. Akkoriban a nők és gyerekek élveztek elsőbbséget, ezért a férfiak közül még az elsőosztályú utasok közül is csak 33% menekült meg, a legénység pedig odaveszett.

Ennek tükrében talán nem is csoda, hogy a kutyák közül sem menekült meg mindenki. Mivel eleve kevés hely volt a mentőcsónakokban, ezért a nagytestű kutyákat nem vitték magukkal. Egy történet szerint egy ötvenéves hölgy, Ann Isham, nem volt hajlandó beszállni a mentőcsónakba dán dogja nélkül. A hatalmas kutyát azonban semmiképpen sem tudták magukkal vinni. Később német hajósok látni véltek egy nőt mentőmellényben, aki egy kutyát ölelt  – de sem Ann, sem a kutya holtteste nem került elő.

Három kutya menekült meg a Titanic fedélzetéről: két pomerániai törpespicc és egy pekingi palotapincsi. Az egyik pomerániai, Lady, és gazdája, a 24 éves Margaret Hays, akik kapcsán egy anekdota is fennmaradt. Az ütközés után az utasoknak mentőmellényt adtak, és a fedélzeten kellett várniuk, hogy beszállhassanak a félelmetesen kevés számú mentőcsónakba. Margaret betakarta Ladyt, és magához szorította, feltételezhetően így nyugtatva a kiskutyát. Erre egy másik amerikai, James Clinch Smith viccesen megjegyezte, hogy talán a kutyusra is kellene egy mentőmellény. Bár Margaret és Lady túlélték a katasztrófát, Smith nem volt ilyen szerencsés.

A Titanic tragédiájában 1514 ember és 9 kutya veszítette életét, csak 710 ember és 3 kutya menekült meg.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Liverpool Museums; Wikipedia. Kép: Készítette: Francis Godolphin Osbourne Stuart – http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=3817223&extra=page%3D1, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2990792
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...