Saját KB bal
Saját KB jobb
Facebook/SeaTurtleConservation

Több ezer teknőst mentettek ki az extrém hidegből Texasban

Szélsőséges időjárás csapott le az Egyesült Államokra a hétvégén, több mint 5 millió ember maradt áram nélkül, több ezer teknőst pedig önkéntesek mentettek ki a Mexikói-öbölből a hirtelen érkezett hideg időjárás miatt.

Jeges szélviharral és fagypont alatti hőmérséklettel érkezett a nem várt tél Texasba. Olyan szélsőséges időjárási viszonyok alakultak ki, hogy az elektromos hálózat sem bírta a terhelést.  A helyzet azonban nem csak az emberek számára vált kritikussá, a hőmérséklet olyan mértékben csökkent, hogy több ezer tengeri teknőst kellett biztonságos helyre menekíteni.

10 Celsius fok alatt ugyanis a teknősök olyan kábult állapotba kerülnek, hogy nem tudnak sem úszni, sem táplálkozni.  Texas déli csúcsánál, egy South Padre nevű szigeten rengeteg tengeri teknős él, itt található a Sea Turtle Inc. szervezet is, akik már korábban is mentettek a hideg hatásának kitett teknősöket. Azonban a jelenlegi helyzet sokkal súlyosabb, mint bármikor volt, így a szervezet önkénteseket toborzott , hogy minél több teknőst biztonságba tudjanak helyezni.  Pár nap alatt több mint 3500 teknőst sikerült elszállítani a város kongresszusi központjába, ahol medencékben melegítették őket fel.  A közösségi médiát elárasztották az önkéntesek fotói, ahogy autóik megteltek a teknősökkel.

Továbbra sincs áram

A helyzet azonban egyáltalán nem oldódott meg, hiszen továbbra sincs áram, amivel a medencéket fűteni lehetne. A Sea Turtle Inc. központjában lévő fűthető tartályok sem üzemelnek.  Amennyiben nem áll helyre záros határidőn belül az áramellátás, a mentési akció valószínűleg hiábavaló lesz, hiszen nem fogják tudni őket megfelelő hőmérsékleten tartani.

Kritikus a helyzet

A térségben lévő állatmenhelyeken és parkokban is kritikus a helyzet, a hidegre érzékeny állatok elhelyezése óriási kihívás az állatmentéssel foglalkozó szervezetek számára.  Több helyről jelentették már kutyák, csimpánzok és majmok halálát is valamint sok trópusi madár sem élte túl az extrém hideget.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Facebook/SeaTurtleInc, Twitter, Ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...