Saját KB bal
Saját KB jobb

A kistestű kutyák fogainak ápolása

A kistestű kutyák fogai speciális ápolást igényelnek. Mivel az állkapcsuk kisebb, mint a nagytestű kutyáké, ezért a gazdiknak körültekintőbben és aprólékosabban kell eljárniuk.

Korábban már írtunk róla, hogy minden kutya életében fontos a helyes fogápolási rutin. A fogak alapos tisztításával megelőzhető a lepedék nagyfokú lerakódása, amely fogkövesedést és ínygyulladást okozhat.

kistestű kutyák fogápolás dentalife

A kistestű kutyák állkapcsa

Ahogy fentebb említettük, minden kutya esetében fontos a fogápolás, de a kistestű kutyák esetében talán még nagyobb hangsúlyt kell rá fektetnünk. Egyes kistestű kutyák hajlamosabbak lehetnek bizonyos fogászati problémák kialakulására. Ezt részben a koponyájuk alakjával magyarázhatjuk. Az olyan rövid fejű kutyafajták, mint például a csivava, a mopsz vagy a francia bulldog esetében gyakran megfigyelhető a fogak összetorlódása. Az összetorlódott fogak nehezebben tisztíthatók, a szűkebb fogközökben megül a lepedék, és ez növelheti a szájüregi megbetegedések kockázatát.

kistestű kutyák fogápolás

Speciális eszközök

A kistestű kutyák fogainak tisztítására speciálisan az ő méreteikhez és szükségleteiknek megfelelő fogtisztító eszközökre van szükségünk. Olyan fogkefét válasszunk, amelyet kifejezetten kistestű ebek számára fejlesztettek!

A nagyméretű fogkefével ugyanis nem fogjuk tudni megfelelően megtisztítani a fogközöket, és a hátsó fogak elérése is gondot okozhat. A túl nagy fogkefe használata sérülések kockázatát hordozza: felsérthetjük vele a kutyánk fogínyét vagy a szájpadlását, ami fájdalmas és kellemetlen élmény lehet kedvencünknek.

Akkor jó a fogkefe mérete, ha kényelmesen elérjük vele a leghátsó fogakat, és a szűkebb fogközöket is alaposan meg tudjuk vele tisztítani.

A megfelelő fogkefe mellett speciális, kutyák számára kifejlesztett fogkrémet is érdemes használnunk. Soha ne használjunk emberi fogkrémet a kutyák szájápolásához, mivel az ezekben a termékekben található összetevők nem biztonságosak számukra. Az egyes humán fogkrémekben található édesítőszerek, mint például a xilit, akár halálos mérgezést is okozhat.

kistestű kutyák fogápolás

Kiegészítők

A kutyák fogápolási rutinjába, a rendszeres fogmosás mellett, az úgynevezett fogápoló rágcsák, vagy jutalomfalatok is beilleszthetők. Ezek remek eszközök a kutyák szájhigiéniájának megőrzésére és a fogak, valamint az íny egészségének támogatására. A fogkeféhez hasonlóan, itt is fontos, hogy a megfelelő méretet válasszuk kedvencünknek! A PURINA® DENTALIFETM kínálatában található kisméretű fogápoló rágó jutalomfalat 7 és 12 kg közötti, kistestű kutyák számára megfelelő. Speciális kialakításának köszönhetően még a nehezen hozzáférhető fogakról is segít eltávolítani a lepedéket. Tudományosan bizonyított, hogy napi használat esetén csökkenti a fogkőképződést.

A PURINA® DENTALIFETM fogtisztító rágó jutalomfalatok segítenek megőrizni a kistestű kutyák fogainak és ínyének egészségét, és szerves részét képezhetik a helyes fogápolási rutinnak. A PURINA® DENTALIFETM jutalomfalatok nem tartalmaznak  hozzáadott mesterséges színezéket és hozzáadott cukrot sem. Alacsony zsírtartalmuk miatt a kistestű kutyák kiegyensúlyozott étrendjébe is beilleszthetőek, de, mint minden jutalomfalatot, a fogtisztító rágcsát is számítsuk bele a napi kalóriabevitelbe.

A PURINA® DENTALIFETM fogtisztító rágó jutalomfalatok ízletes, csirkés ízben készülnek, ezért a kutyák számára nem csak hasznos, de élvezetes elfoglaltsággá varázsolják a fogtisztítást.

Termékinformációkért és szájápolással kapcsolatos további tanácsokért látogass el a www.purina-dentalife.hu weboldalra!
kistestű kutyák fogápolás dentalife
(X) Támogatott tartalom.
Forrás és képek: Nestlé® PURINA®; Pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...