Saját KB bal
Saját KB jobb

Csont 1 x 1

A kutyák szeretik a csontot, de nem minden csont tesz jót nekik. Vannak, akik szerint a kutya életének elengedhetetlen része a csontrágcsálás, míg mások annyira aggódnak, hogy egyáltalán nem mernek csontot adni a kutyájuknak. Lássuk, mit kell tudni a csontról!

Régebben fel sem merült a gazdikban, hogy ebéd után a megmaradt csontokat ne adják oda a kutyának. Manapság szerencsére már tájékozottabbak vagyunk a kutyák táplálásának tekintetében, és óvatosabban bánunk a csontokkal.

Fontos tudni, hogy a csont gazdag tápanyagforrás, számos ásványi anyag található benne, amelyek létfontosságúak a kutya számára. Természetesen, az előre összeállított kutyaeledelekben, hozzáadott formában, megtalálhatók ezek, ezért nem fog kialakulni semmilyen hiánybetegség a kutyánknál, ha a teljesértékű kutyatáp mellé nem kap csontot. Egy átlagos, tápon tartott kutyának tehát semmi szüksége csontra, viszont bizonyára értékeli alkalomadtán a kedvességet, a csont rágcsálása ráadásul jót tesz a fogazatnak és szórakoztató is.

A csont veszélyei

Lényeges azonban, hogy nem minden csont jó csont! A szárnyasok (csirke, kacsa, stb.) csontjai főve szilánkosan törnek, ami sérüléshez vezethet, illetve a csontszilánkok fulladást okozhatnak, megsérthetik a torkot, a nyelőcsövet és a beleket is, ami akár halálos is lehet. Bizonyos csontok csak főzés után törnek keményednek meg annyira, hogy szilánkosra törjenek, mint például a sertés bordacsontjai, ezért biztonságosabb, ha egyáltalán nem adunk főtt csontot a kutyáknak!

A sertés és a vaddisznó hús, csontok és belsőségek fogyasztása szintén nem javasolt, mivel a nem kellően hőkezelt sertéstermékek álveszettséget okozhatnak.

Ne adj olyan csontot a kutyának, amelyet az apró darabokra tud szétrágni, mivel a kis darabok, ha egyben nyeli le őket, szorulást, bélelzáródást okozhatnak. Az előbbi kellemetlen, fájdalmas székletürítéshez vezet, míg a bélelzáródást sajnos még állatorvosi kezelés mellett sem biztos, hogy túléli a kutyánk. Emiatt fontos, hogy a kutya méretének megfelelő méretű csontot adj neki. Egy nagytestű kutya könnyen felapríthat egy kisebb marha velőscsontot, amellyel egy kisebb vagy közepes testű eb órákig elvan. Ne hagyd egyedül a kutyát csonttal, hogy lásd, ha bármi baj van. 10-15 perc élvezkedés után vedd el tőle, legyen a csont inkább jutalom.

Ha a kutyád emésztési, anyagcsere vagy gyomorpanaszokkal küzd, szintén érdemes megfontolni, hogy adj-e neki csontot. Szintén kerüljük a csontot a rövid orrú fajták (boxer, bulldog, mopsz, stb.) esetében.

Milyen csontot adhatok a kutyámnak?

A legjobb választás a nyers húsos csont. Alapvetően csak csontot, amelyen semmi rágnivaló (hús, inak, stb.) nincs már, ne adj a kutyádnak! Ahogy az előbb említettük, a kutya méretének és fogazata erősségének megfelelő méretű és keménységű csontot válassz, és soha ne hagyd magára, amíg a csontot fogyasztja.

A húsos csont kiválasztásánál figyelj a minőségre! Csak megbízható helyről vásárolj és tartsd be a higiéniai alapszabályokat.

Ha nyersen etetsz, kövesd a nyersetetésről szóló, a csontos húsokra vonatkozó szabályokat, de ha csak alkalomszerűen jutalmaznád a kutyádat csonttal, akkor légy óvatos, mert a nyersetetés egy komplex témakör, amelyben a csontos hús etetésének megvannak a szabályai. Egy tápon élő kutya emésztőrendszere nem biztos, hogy megbirkózik olyan csontokkal, amelyek egy megfelelően nyers étrenden tartott kutya számára nem okoznak gondot!

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: akc.org; Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...