Saját KB bal
Saját KB jobb
Túl sovány a kutyám

Túl sovány a kutyám. Mit tegyek?

A kutyák testsúlya kapcsán egyre több szó esik a túlsúlyról és az elhízásról, mint a kényelmes életmód és a túlzott jóllét következményeként kialakuló “civilizációs betegségekről”. De mit tehetsz, ha a Te kutyád nem hogy nem duci, de a séták során egyenesen attól rettegsz, hogy kihívják rád az állatvédőket?

Mi áll a soványság hátterében?

Az emberekhez hasonlóan a kutyák esetében is számos oka lehet a súlyproblémáknak. A túlsúly esetében általában a túl magas kalóriabevitel és a kevés mozgás áll a háttérben, így joggal feltételezhetnénk, hogy a túl alacsony testsúlyért ennek pont az ellenkezője okolható. A helyzet valójában nem ennyire egyszerű: egy kutya lehet sovány azért, mert éppen lábadozik egy betegség vagy műtét után; de a vékonyabb alkat lehet egy adott fajta sajátja is – egy agár valószínűleg soha nem lesz olyan masszív mint egy angol bulldog. A soványságnak állhat a hátterében fertőzés vagy belső élősködő, de lelki tényezők is okozhatják. Fontos, hogy feltárjuk az okokat, és először zárjuk ki az egészségügyi tényezőket.

Hogyan állapítható meg, hogy egy kutya túlsúlyos vagy éppen sovány?

Mivel a kutyák a fajon belül hihetetlen változatosságot mutatnak, és az egyes egyedek csontszerkezete, bundája, izomzata és alkata nagyon különböző lehet, ezért az ideális testsúly is egyéni jellemző. Nincs egy képlet, amellyel ki tudjuk számítani az adott kutya BMI-jét, mint az embereknél. Pár egyszerű megfigyeléssel azonban megállapítható, hogy milyen formában van a kutyánk.

Először is vegyük szemügyre felülről, azaz álló helyzetben nézzük meg a kutya hátát. Ideális esetben a bordakosár szélesebb kell, hogy legyen, mint a hastájék, de nem túlzottan. Ha a hastájék ugyanolyan széles, vagy szélesebb, mint a bordák, akkor túlsúlyról beszélünk. Ha a hastájék enyhén karcsúbb, mint a bordák, és a csípőcsont nem ugrik ki, akkor normál testsúlyú a kutya, míg ha a bordakosár és a hastájék között éles a különbség, esetleg a csípőcsontok is kiugranak, akkor a kutyánk alultáplált.

Érdemes oldalról is megnézni a bordakosarak ívét: ha a hastájék meredeken felfelé ível, horpadt, akkor a kutyánknak valószínűleg híznia kell, míg ha a hastájék vonala kiszélesedik – tehát a bordákhoz viszonyítva a has vonala lejjebb esik – akkor fogynia kell.

Végül simítsunk végig két kézzel a bordakosarak két oldalán! Ideális esetben a bordáknak a szőrzet és a bőr alatt tapinthatónak kell lenni. Ha viszont a csontok és a bőr között nincs semmi zsír, akkor szintén okunk van alultápláltságra gyanakodni.

FONTOS, hogy bizonyos kutyák, alkatukból adódóan, szemre tűnhetnek túl soványnak vagy éppen túlsúlyosnak, ezért mielőtt diétába vagy hízókúrába fognánk, kérjük ki az állatorvos véleményét.

A soványság főbb okai

Alultápláltság

Ha a kutya kalóriaszükséglete nagyobb, mint a rendelkezésére álló táplálék kalóriaértéke, az alultápláltsághoz vezet. Ez nem feltétlenül jelent rossz tartási körülményeket, sportkutyáknál az intenzívebb edzés időszakában gyakran tapasztalható kisebb súlyvesztés, de ha egy kutya életébe hirtelen több mozgást és aktivitást vezetünk be, akkor is érdemes ezzel párhuzamosan a kalóriabevitelt is megnövelni (hacsak nem éppen a plusz kilóktól szeretnénk megszabadulni.)

Idegesség, stressz

Előfordulhat, hogy a kutya életében olyan változás következett be, amely miatt nem érzi magát biztonságban, feszült, ideges. Ez lehet költözés, új gazdihoz kerülés, új családtag érkezése vagy bármilyen olyan esemény, amely kihat a kutya nyugalmára, mindennapi rutinjára. Az is előfordulhat, hogy a kutya annyira zaklatott, hogy nem mer/bír nyugodtan enni. Ebben az esetben először a lelki problémát próbáljuk orvosolni, teremtsünk nyugodt, kiszámítható helyzetet a kutyának.

Élősködők

Leggyakrabban a bélférgek okoznak súlyvesztést, mivel a belekben megtelepedve ezek az élősködők elszívják a táplálékot a gazdaszervezet elől. Rendszeres féreghajtással elejét vehetjük ennek a problémának.

Fogászati problémák, fájdalom

Ha kutyánk étvágytalan, nem szívesen eszik, akkor elképzelhető, hogy maga az evés – a rágás, harapás, nyelés, emésztés, stb. – okoz fájdalmat neki. Ha felmerül a gyanú, vigyük kedvencünket állatorvoshoz.

A hízókúra alapjai

Ha megállapítottuk, hogy kedvencünk alultáplált és az állatorvos is megerősítette, hogy nem áll a háttérben egészségügyi probléma, akkor következhet a hízókúra. A fogyókúrához hasonlóan a hízókúra esetében is a legfontosabb szabály a mértékletesség. Valószínű, hogy a kutyánk nem egy nap alatt fogyott le, így nem is az a cél, hogy pár nap alatt érje el az ideális testsúlyt, nehogy átessünk a ló túlsó oldalára! Mindenképp konzultáljunk ez ügyben is az állatorvosunkkal!

Ahogy az előbb említettük, a hízást két módon lehet elérni: 1. a kalóriabevitel növelésével vagy 2. a kalóriaszükséglet csökkentésével.

A kalóriaszükséglet csökkentése történhet a mozgás, a fizikai aktivitás csökkentésével, de ez csak szélsőséges esetben javasolt, hiszen a mozgás a kiegyensúlyozott, egészséges életmód része. Azonban tudni kell, hogy a test rengeteg kalóriát éget el pusztán azzal, hogy fenntartja a testhőmérsékletet. Ebből az következik, hogy fázással rengeteg kalóriát éget el a kutya, tehát, ha nem hagyjuk, hogy fázzon, akkor csökkenthetjük a kalóriaszükségletét. Az alultáplált kutyákon egyébként sincs zsírréteg, amely melegen tartaná őket, így érdemes sétához felöltöztetni vagy alváskor betakarni őket.

A kalóriabevitel növelése történhet az étel mennyiségének növelésével vagy a kalóriasűrűség növelésével. Az első esetben lényegében ugyanabból az eledelből adunk többet. Tehát, ha eddig 300 g tápot kapott a kutya, akkor ezt fokozatosan növeljük, a kívánt testsúly eléréséig. Az alultáplált kutyák esetében érdemes a napi mennyiséget több adagban etetni, mivel így jobb a tápanyagok felszívódása. A napi adagot osszuk két részre, és növeljük kezdetben 5-10%-kal.

A mennyiség növelése helyett választhatunk kalóriadúsabb táplálékot is (sport tápok, munkakutya-tápok, stb.). Ebben az esetben fokozatosabban térjünk át egyik eledelről a másikra, és a kalóriatartalom alapján állapítsuk meg a szükséges mennyiséget. Válasszunk jó minőségű, magas fehérjetartalmú tápot, vagy egészítsük ki teljes értékű nyers vagy főtt menüvel a kutyánk étrendjét.

A hízókúra során folyamatosan figyeljük a változást, nézzük, hogyan reagál a kutyánk. Nem az a lényeg, hogy hamar felszaladjon pár kiló/dekagramm, hanem az, hogy a kutyánk jó kondícióba kerüljön!

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: therapypet.org. Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...