Saját KB bal
Saját KB jobb

Nyár, napfény, betegségek – hogyan készítsük fel kutyánkat a külföldi nyaralásra?

A mediterrán országok egyre vonzóbb úticélok a kutyával nyaralók körében. Horvátország kutyás strandjai vagy az olaszok vendégszeretete és kutyabarát hozzáállása egyre több gazdit inspirálnak arra, hogy négylábú kedvencével töltse el a nyári tengerparti szabadságát.

A kutyás utazás fantasztikus, de fontos, hogy odafigyeljünk pár dologra, mielőtt útnak indulunk, hogy a közös nyaralásról a kutyánk is csak a felhőtlenül boldog emlékeket hozza haza.

A nyaralás alatt is fontos kedvencünk külső élősködők elleni védelme, például a repellens hatással rendelkező Foresto nyakörvvel, amellyel akár 7-8 hónapig tartó védelmet nyújthat kullancsok és bolhák ellen.

Nem kell távoli, egzotikus tájakra utaznunk ahhoz, hogy itthon még ismeretlen vagy kevésbé elterjedt kórokozókkal találkozzunk. Horvátországban, és a magyar utazók körében is népszerű mediterrán országokban például a lepkeszúnyogok által terjesztett, állatra és emberre is veszélyes leishmaniózis nevű betegség szedi az áldozatait a felkészületlen utazók körében. A leishmania családba tartozó egysejtű kórokozók a lepkeszúnyogok csípése által terjednek, és a fertőzött állat vagy ember immunsejtjeiben akár hónapokig, sőt évekig is tünetmentesen szaporodnak. A leishmania a bőrt és a belső szerveket támadja meg, és ott heveny gyulladásos folyamatokat indít el, melyek akár a fertőzött egyed halálához is vezethetnek.

A leishmaniózis nehezen diagnosztizálható, gyógyíthatatlan betegség, ezért az egyetlen hatékony ellenszer a megelőzés!

Erre a célra a szúnyogrepellens készítmények a leghatékonyabbak. Nagyon fontos a repellens (azaz távoltartó) hatás, mivel így a szúnyog nem tud vért szívni, és ezzel együtt a vérbe juttatni a kórokozót. Az Advantix spot-on a szívférgességet terjesztő szúnyogokat és a leishmaniózist terjesztő lepkeszúnyogokat is távol tartja kutyánktól segítve ezzel ezen szörnyű betegségek megelőzését. Ezért ha a Dráva vonalától délre fekvő országokba utazunk, ne felejtsük el kedvencünket az indulás előtt kezelni!

Az Advantix macskákon történő alkalmazásának tilos!

szívférgesség kullancs elleni védekezés

(X)

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...