Saját KB bal
Saját KB jobb

#VanLife – a nomád lét is jobb kutyával

A jelenkor nomádjai közül egyre többen cserélik le házukat, albérletüket és a napi-nyolc-órás mókuskereket egy átalakított furgonra és a kötöttségek nélküli, szabad életre. Mint minden kaland, a vanlife – azaz, élet a furgonban – is sokkal jobb kutyával: a komfortosan berendezett, átalakított furgonlakásokban kis- és nagytestű, mindenféle színű és fajtájú blökik szelik keresztül kasul a világot, hogy minden percben a gazdi mellett éljék álomszerű vándoréletüket.

Ahhoz, hogy az ember minden tulajdona, konyhája, ágya és fürdőszobája – gyakorlatilag az egész élete elférjen egy furgonban, bizony alaposan le kell adni a megszokott kényelemből. Sokan azt sem tudják elképzelni, hogyan lehet egy hétre elegendő ruhát magunkkal vinni egy hátizsákban, amihez képest a „vanlife” egy még minimalistább, puritánabb életszemléletet kíván, ahol ténylegesen a szükségletek és a funkció határozza meg a tárgyak értékét. De ne higgyük, hogy a modern nomádok által használt furgonok minden kényelmet nélkülöznek. A napelem, a wifi, a teljesen berendezett konyha és mosdó is helyet kapnak a praktikusan berendezett járgányokban. Sokaknak a furgon közlekedési eszköz, lakás és iroda is egyben, ahonnan egy laptop segítségével dolgozhatnak bárhol, bármikor. 

“Amikor útnak indultam, fel sem merült bennem, hogy a kutyáimat ne vigyem magammal.” – mondja az egykor ügyvédként dolgozó Sarah, aki három mentett kutyájával két éve rója a kilométereket, szebbnél szebb élményeket keresve.

A kutyák társaságot nyújtanak, remek házőrzők – vagyis furgonőrzők, – télen pedig még melegítenek is. A kis hely és az összezártság, az, hogy napi 24 órában, az év minden napján a gazdival lehetnek pedig valószínűleg a legtöbb kutya számára beteljesült álom. A furgonban élő kutyák élete folyamatos utazás, ahol az egyetlen állandó pont a gazdi és a furgonlakás, hol az óceán mellett, hol a hegyekben, hol pedig a vadonban élik az életüket. A River nevű kutyájával úton lévő Ron szerint a furgon egy kicsi ház, hatalmas udvarral. 

Az elmúlt években a vanlife-nak egyre nagyobb a rajongótábora – tartanak összejöveteleket, ahol a furgonosok találkozhatnak egymással, de többeknek van YouTube csatornája és Instagram profilja is, ahol a nomád hétköznapokról és az élményeikről osztanak meg tartalmakat. A boldog kalandorokat látva nem csoda, hogy egyre többen szakítanak a röghöz kötött élettel és adják fel a hétköznapok kényelmét egy élményekkel teli életért. 

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és képek: The Bark; @agirlandhervan, @birkaswelt, @doretheexplorervan; pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...