Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by freestocks on Unsplash

Mit árul el kutyád egészségéről vizeletének színe?

A kutyatartók általában a kutya székletével szoktak foglalkozni, pedig a vizelet színe is fontos információkat adhat kedvencünk egészségéről.

A kutyák vizelete ugyanis sok mindent elárulhat a hidratáltságukról, étrendjükről, sőt, akár betegségekre is utalhat. De vajon mit jelenthetnek a különböző vizeletszínek, és mire érdemes figyelni kedvencünk egészsége érdekében? Lássuk:

Az ideális árnyalat: halványsárgától a borostyánszínig

A kutyák vizelete normális esetben halványsárga és borostyánszín között mozog. Ez a szín arra utal, hogy a kutya megfelelően hidratált, és a veséi rendben működnek. Ha ezt az aranysárga árnyalatot látjuk, gratulálhatunk magunknak és kedvencünknek, hiszen a hidratálás jól sikerkiszárad

Sötétsárga vagy narancssárga

Amikor a kutya vizelete sötétsárga vagy akár narancssárgás árnyalatot ölt, az általában a kiszáradás jele. Ez azt jelenti, hogy a kutya szervezete megpróbálja megőrizni a vizet, amit bevisz, és a vizelete ezért koncentráltabb. Fontos, hogy mindig biztosítsunk friss vizet a kutya számára, és figyeljük, hogy több folyadékot fogyaszt-e. Ha a szín továbbra is sötétebb marad, annak ellenére, hogy több vizet iszik, mindenképpen javasolt az állatorvosi vizsgálat.

Vörös vagy rózsaszín: vér a vizeletben?

A vörös vagy rózsaszín árnyalat a kutya vizeletében aggodalomra adhat okot, hiszen ez gyakran vér jelenlétére utal. A vér megjelenése vizeletben lehet húgyúti fertőzés, húgyhólyagkövek vagy komolyabb betegségek, például daganatok jele is. A babesiosis tünete is lehet barnás, piros vizelet. Ha ilyen színt tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, hiszen a korai beavatkozás életmentő lehet.

Barna vagy kólás színű vizelet

A barna vagy kólás színű vizelet szintén figyelmeztető jel. Ez a szín utalhat izomleépülésre (mikor a szervezet izomfehérjéket bocsát a véráramba), vagy májproblémákra, például a bilirubin magas szintjére. Mindkét eset súlyos egészségügyi problémákra utalhat, ezért az ilyen színű vizelet észlelésekor haladéktalanul kérjünk állatorvosi segítséget.

Fehér vagy zavaros vizelet

A zavaros, fehéres vizelet arra utalhat, hogy genny van benne, ami húgyúti fertőzés jele lehet. Ezen kívül az ilyen színű vizelet arra is utalhat, hogy a szervezetben túl sok ásványi anyag halmozódott fel, és kristályok képződtek a vizeletben. Akármi is legyen az ok, ilyen esetben is javasolt állatorvosi vizsgálat, hogy elkerüljük a további problémákat.

Fontos megjegyezni, hogy számos tényező befolyásolhatja a kutya vizeletének színét. Ilyenek például a hidratáltsági állapot, az étrend, a gyógyszerek vagy akár a mögöttes egészségügyi állapotok is. Bár időnkénti színváltozások normálisak lehetnek, a tartósan megjelenő színeltérések esetén érdemes figyelni a kutya egyéb tüneteire is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalwellnessmagazine

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...