Saját KB bal
Saját KB jobb

Eleget iszik a kutyád? – Kisokos kiszáradás ellen

A megfelelő mennyiségű (és minőségű!) folyadék bevitele elengedhetetlen az egészség megőrzése szempontjából nem csak nekünk, de kutyánknak is. Ha a szervezetből több folyadék távozik, mint amennyit beviszünk, akkor dehidratáltság, vagy kiszáradás, jelentkezik. Kiszáradást okozhat a hányás és a hasmenés, de lehet valamilyen súlyosabb betegség vagy egészségügyi probléma tünete: utalhat veseelégtelenségre vagy cukorbetegségre is.

Kiszáradás

Leggyakrabban azonban a meleg, nyári hónapokban fordul elő, amikor a túlzott fizikai igénybevétel és a nem megfelelő folyadékpótlás, illetve a túlhevülés okozza.

Fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy kedvencünk mindig megfelelő mennyiségű tiszta ivóvízhez jusson.

Útközben

Kirándulás, természetjárás során is legyen nálunk a kutyánk számára szükséges mennyiségű tiszta ivóvíz! A pocsolyák, patakok és tavacskák vize gyakran, különösen nyáron, nem ivóvíz minőségű. Ha baktériumokkal, algákkal szennyezett vízből iszik a kutyánk, az hasmenést, hányást okozhat, amely a fizikai igénybevétel mellett súlyosbíthatja a kiszáradást. Melegben már rövid sétára is vigyünk magunkkal vizet a kutyának egy külön kulacsban vagy itatóban.

Otthon

Otthon is álljon rendelkezésre mindig tiszta ivóvíz. Kinti kutyák esetében ellenőrizzük a víz tisztaságát és hőmérsékletét, szükség esetén cseréljük a vizet a tálban. Nyáron helyezzünk ki több helyre itatót a kertben. Egyszerre nagyobb mennyiségű víz álljon a kutyánk rendelkezésére! Egy kis tálkányi víz a hőségben pár óra alatt felmelegszik, ezért, ha egész napra otthon hagyjuk, akkor nagyobb edényekben, árnyékos, hűvös helyekre tegyünk ki vizet.

A lakásban is fontos a friss víz. Ha otthon meleg van, akkor, itt is igaz, ami a kerti kutyák esetében: több víz, több helyen, nagyobb tálkában. Természetesen mindkét esetben használhatunk önitatót, amely frissen tartja az ivóvizet. Ha ilyen készülékünk van, és hosszabb időre hagyjuk magára a kutyánkat, akkor a biztonság kedvéért helyezzünk ki egy hagyományos tálkát is, ha a géppel valami probléma történne.

Kiszáradás esetén mielőbb keressük fel az állatorvost!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels. Forrás: https://www.marthastewart.com/7536628/pet-dehydration-signs-symptoms-fixes
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...