Saját KB bal
Saját KB jobb

Nyári veszély lexikon – hogy ne az állatorvosi rendelőben töltsük a nyarat – 1. rész

Végre, hivatalosan is itt a nyár. Már nem csak az időjárás terén érezzük, de a naptár is júniust mutat. Hamarosan kitör a vakáció, jön a nyaralás, rengeteg program vár minket. Cikkünknek nem az a célja, hogy mindezektől elvegye az Olvasók kedvét. Mi, és a kutyáink sem fogunk kimaradni a nyári élményekből. Ugyanakkor, sokszor saját tapasztalatból is tudjuk, hogy ezek néha rosszul is elsülhetnek. Sokszor olyan dolgokból alakul ki vészhelyzet, amit nem is sejtettünk volna. „Ha ezt tudtam volna!” Ezért összegyűjtöttük a leggyakoribb veszélyeket, könnyen áttekinthető lexikon formában, hogy a gazdik felkészülten és előrelátóan vághassanak bele a jobbnál jobb kutyás nyári kalandokba.

Allergia, pollenek

Az allergia nem kímél sem embert, sem kutyát. Mindannyiunkat elérhet, akár vidéki, külvárosi vagy városi környezetben élünk, és igen, a kutyákat is. A fűfélék és más, levegőben terjedő irritáló anyagok általában tavasztól kezdődően jelennek meg, és robbanásszerűen telítődnek a levegőben. Az allergiaszezonban, ami áprilistól szeptember közepéig tart, változó, hogy épp melyik pollen szintje magasabb, és persze, egyszerre több pollen is jelen van. Ezek, a „hagyományos” allergénekkel (penész, por, stb.) és egymással is kölcsönhatásba kerülve pedig súlyos tüneteket okozhatnak.

Az allergia általában nem életveszélyes, de az érzékeny immunrendszerű kutyáknál érdemes figyelni, hogy a különféle allergének (táplálék és pollen, például) kölcsönhatásba lépve súlyosbíthatják a tüneteket. Az allergiás kutyák számára ugyanúgy kellemetlen a tüsszögés, a szem irritáció, a viszketés. Ha úgy vesszük észre, hogy kutyánkat valamelyik tünete zavarja a napi teendőiben, netán az alvásban, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni. Az allergia tünetei megfelelő kezeléssel enyhíthetők. A kivakart, sebesre nyalogatott bőr, a gyulladt, gennyedző fül és az egyéb „járulékos tünetek” kezelése azonban időigényes. Egy lassan gyógyuló sebbel búcsút inthetünk a strandszezonnak, úgyhogy ne késlekedjünk, ha felmerül a gyanú, hogy allergiás a kutyánk.

Tipp: A kutyák sétáltatás utáni fürdetése, illetve nedves kendővel való áttörlése (a por, a pollenek felületi eltávolítása) segíthet csökkenteni az irritáló anyag hatását. A halolaj hozzáadása az étrendhez javítja a bőr védekezőképességét.
Aszfalt, beton

Nem csak extrém melegben jelenthet veszélyt a forró aszfalt. A nyári veszély lexikon ezen bejegyzése igazából nem csak nyáron érvényes. Egy napsütéses napon, 25 °C körüli hőmérsékleten is képes az aszfalt 50 fokosra forrósodni. Ez már elég ahhoz, hogy égési sérülést eredményezzen. Főleg, ha a kutyánk fut, vagy gyorsan lépked. Az égési sérülések problémát jelentenek, ahogyan az is, hogy az aszfalt és a beton hőt sugároz. Mivel a kutyák közelebb vannak a talajhoz, az aszfalton való séta növeli a hőguta kockázatát.

A megoldás a kora reggeli séta, illetve, ha olyan útvonalat választunk, ahol az úttest folyamatosan árnyékban van (fák alatt, házak között). Az aszfalt/beton hőmérsékletét úgy tudjuk pontosan megítélni, ha a kézhátunkat 30 mp-re hozzáérintjük. Ha forrónak érezzük, halasszuk a sétát.

Botanika

A növények gyönyörűek, illatosak, és persze, nyáron színpompás díszei a kertnek. Ugyanakkor, bizonyos növények veszélyesek lehetnek a kutyákra. Erről bővebben korábbi cikkeinkben olvashatsz:

7 mérgező növény, amitől tartsd távol az ebed & Az 5 legmérgezőbb gyakori szobanövény

A növények nagy többsége általában nagyobb mennyiségben lenyelve okoz komolyabb tüneteket. A műtrágyák, gyomirtók és rovarirtók azonban kisebb mennyiségben is nagyon károsak lehetnek. Ügyeljünk a boltban kapható zsákos földkeverékekre is, ezekben sokszor eleve van műtrágya és egyéb, a növény növekedését serkentő vegyi anyagok.

A lexikon második részében a kánikula, a kullancsok és a tengerpart veszélyei kerülnek terítékre.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/dog-summer-safety-hazards?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C7zHKhYRqSS; Kép: Photo by Ion Ceban @ionelceban: https://www.pexels.com/photo/black-chihuahua-walking-on-seashore-2877832/; Photo by Dominika Roseclay: https://www.pexels.com/photo/white-dog-on-shore-2112010/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...