Saját KB bal
Saját KB jobb

Az eddigi legnagyobb állatvédelmi bírságot szabták ki az USA-ban

2022-ben több mint 4000 beagle-t mentettek ki egy, a Virginia-állam-beli Cumberlandben található létesítményből. Az Envigo cég telepén kísérleti célra tenyésztettek beagle kutyákat. A tenyésztőhelyet korábban az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma számos jogsértés ügyében elmarasztalta. Ennek ellenére, nem álltak le a tevékenységükkel és nem is javítottak a feltételeken. Az ügyben ezen a héten született döntés. Az Inotiv, az Envigo orvosi kutatócég anyavállalatára 35 millió dolláros bírságot szabtak ki. Ez az eddigi legnagyobb bírság állatvédelmi ügyben, körülbelül 12,5 milliárd forint.

A 4000 kimentett beagle állapota rettenetes volt. A legtöbbjük sérült és alultáplált volt. Mindez azon felül, hogy a kutyákat eleve állatkísérletekre tenyésztették, tehát sem a napfényt, sem a pázsitot, sem az emberi érintést nem ismerték. Az Egyesült Államokban a gyógyszerkísérletek és egyéb laboratóriumi vizsgálatok részére szánt standardizált génállományú tesztállatok tenyésztése egy létező és horrorisztikus iparág. Patkányok, egerek, tengerimalacok, nyulak és elsősorban beagle kutyák milliói végzik minden évben az állatkísérletek áldozataiként. Ebben az ügyben nem ez ellen a gyakorlat ellen született döntés, pusztán az állattartás körülményeit kifogásolta a hatóság.

A beagle kutyákat egyébként nyugodt temperamentumok miatt választják az állatkísérletekhez. A létesítményből mentett 4000 kutya állítólag mérgező anyagok biztonságos dózisainak megállapítására szolgáló tesztek alanya lett volna. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a nagyszámú tesztállatnak egyre emelkedő dózisban adják be a mérgező anyagokat (vagy kísérleti gyógyszer hatóanyagokat), és feljegyzik, hogy mekkora dózis mellett hány százalékuk pusztul el. A dózist addig emelik, amíg minden állat elpusztul, illetve, amíg a kísérlet szempontjából releváns. Ez utóbbi esetben a túlélő, és sokszor már komoly egészségügyi károsodást szenvedett állatokat megölik. Évente 60 000 beagle esik kísérletek áldozatául az Egyesült Államokban.

Az Envigo tenyésztelepén szörnyű állapotok voltak. A Mezőgazdasági Minisztérium számos esetben találta állatkínzás bizonyítékát a telepen. 25 kölyökkutya például kihűlés miatt pusztult el, a kutyaeledelben hemzsegtek a kukacok, a kutyák ivóvize koszos volt. A telepen élő kutyák nem részesültek megfelelő állatorvosi ellátásban, és ha altatásra került a sor, azt nyugtatók nélkül végezték. Ezért érdemelte ki az anyacég a történelmi, 35 millió dolláros bírságot.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/envigo-fined-35-million-beagle-dog-testing-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C7zcG10he3S; Kép: Photo by Nishant Aneja: https://www.pexels.com/photo/adorable-beagle-puppy-walking-on-grassy-lawn-4203282/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...