Saját KB bal
Saját KB jobb

A piszkos tizenkettő – méreganyagok az élelmiszerekben

A nem organikusan termesztett zöldségeket és gyümölcsöket számos vegyszerrel kezelik a növekedésük során, illetve a szállítás során is. Ezek az anyagok lehetnek növényvédőszerek (baktericid anyagok, melyek megakadályozzák a zöldségek és gyümölcsök bakteriális fertőzéseit), lehetnek rovarölőszerek vagy repellensek (melyek távoltartják a rovarokat). Közös ezekben az anyagokban, hogy potenciális méreganyagok lehetnek az ember és a kutyája számára is!

Ami káros egy rovarnak vagy baktériumnak, könnyen lehet, hogy nekünk sem tesz jót. Bár bizonyos menniységben nyilvánvalóan nincs káros hatásuk, hiszen évtizedek óta folyamatosan fogyasztjuk őket, nem feledkezhetünk meg e potenciálisan rákkeltő és a hormonháztartást felborító anyagok kumulatív hatásáról sem. Illetve arról, hogy nem egy olyan vegyszer van, amelyet több éves használat után nyilvánítottak csak veszélyesnek, sokszor már bizonyított megbetegedések kapcsán.

Ezért talán jobb, ha fokozott figyelemmel követjük a méreganyagok jelenlétét, hiszen mind saját, mind két- és négylábú családtagjaink egészségéért felelősséggel tartozunk. Az elmúlt időszakban egyre több „humán” élelmiszert adunk kedvenceinknek, elsősorban az étrendjük változatosabbá, egészségesebbé tétele miatt. Mivel kutyáink aránylag kisebbek, mint mi, ezért a méreganyagok kisebb mennyiségben is károsíthatják az egészségüket. Ezért érdemes mindig odafigyelni, hogy a lehető legtisztább forrásból szerezzük be az élelmiszereket!

Bio vagy nem bio?

A bio élelmiszerek termelése során a méreganyagok többsége tiltólistás. Vannak engedélyezett szerek, ugyanakkor fontos tudni, hogy ezek jóval kisebb mennyiségben kerülnek felhasználásra, és kevésbé károsak is. Elég, ha csak a nem organikus citrusfélékre gondolunk, melyek esetében minden üzletben ki van írva, hogy a héj emberi fogyasztásra nem alkalmas, vagy a nem bio banán, melynek héja még a komposztba se való.

A piszkos tizenkettő – a legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök

Minden évben készül egy lista, amely az amerikában termesztett zöldségek és gyümölcsök bevizsgálását követően listázza azt a 12 terméket, melyekben a legnagyobb mennyiségben találhatóak meg káros méreganyagok. Ha nem bio zöldséget és gyümölcsöt veszünk, akkor érdemes ezeket kerülni, illetve legalább ezekből a bio mellett dönteni.

A lista élén mindjárt a hamarosan szezonba lépő, és kutyák számára is közkedvelt eper áll. A friss, illatos bogyók legalább kétféle rovarölőszer maradványait és mérgező, érést segítő gázok maradványait is tartalmazzák. A napot nem látott friss eper ára az, hogy folyamatosan vegyszerekkel kezeljék, hiszen egyébként nem teremne és be sem tudna érni. Ha belegondolunk, hogy a friss, napon érett eper milyen rövid ideig elérhető, ráadásul milyen érzékeny, törékeny, könnyen láthatjuk, hogy a modern kereskedelemben elérhető eper ettől bizony elég messze van. Ezt pedig vegyszerekkel tudják elérni.

A kutyák egészsége szempontjából fontos még kiemelnünk a barackféléket és a zöld leveles növényeket, mint a kellevél vagy a spenót. Bár a lista az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozik, a globális piac és termelés miatt érdemes ezekből hazai vagy bio terméket vásárolni.

A brokkoli, a sárgadinnye, az ananász és a spárga a tiszta tizenötös listán van, ezért ezeket bátran vásárolhatjuk. Érdemes azonban odafigyelni, hogy lehetőleg EU-ban termelt, elsősorban hazai zöldségeket vásároljunk, hiszen az EU-ban szigorúbbak a méreganyagok tekintetében a szabályozások. A hazai termékek további előnye, hogy a szállítás miatt nem kell plusz tartósító és érést segítő vegyszereket alkalmazni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.ewg.org/foodnews/summary.php; Kép: Photo by Karolina Grabowska from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...