Saját KB bal
Saját KB jobb

Meddig marad friss a kutyaeledel, és hogyan érdemes tárolni?

Ha kutyaeledel, akkor jellemzően két kategóriát szokás elkülöníteni: a hőkezelt és a nyers eledeleket. Ezek eltarthatósága, illetve szavatossági ideje is nagyban eltér, ahogy a helyes tárolásuk is. A hőkezelt eledelek közé tartoznak a száraz kutyatápok és a nedves konzervek, illetve az alutasakos eledelek. Nyers kutyaeledelnek minősül minden, ami nem hőkezelt, azaz, a nyers húsok, belsőségek és a csomagolt nyers eledelek, pasztőrözött húskészítmények is. A nyers eledelek közé tartozik még a fagyasztva szárított kutyaeledel is.

Általános szabály, hogy mindig ellenőrizzük a szavatossági időt a csomagoláson. Ezt követően, a felbontás utáni eltarthatóságra és a tárolásra vonatkozó gyártói utasításokat is érdemes figyelembe venni. Bár a nagy kiszerelések gyakran jobb ár-érték arányt képviselnek, ha nem fogy el az eledel a felbontást követő megadott minőségmegőrzési időn belül, akkor válasszunk inkább kisebb csomagot. A hőkezelt eledelekben a penészesedés valamint a baktériumok felszaporodása komoly problémát okozhat, de a nyers eledelek esetében is nagyon fontos a körültekintés.

Általánosságban elmondható, hogy a száraz kutyatápok a legtovább tárolhatók. Bontatlan csomagolásban akár másfél – három évig is megőrzik a minőségüket. A főtt konzervek esetében nagyjából hasonló időtartamra számíthatunk, de míg a száraztáp felbontás után hetekig eltartható, a konzerv 24 – 72 órán belül felhasználandó.

A nyers eledelek fagyasztóban, bontatlan csomagolásban (!) 3-4 hónapig tarthatók. A felbontás azonban csökkenti ezt az időt. Ezért célszerű a nyers eledelt adagonként fagyasztani. A fagyasztott nyers húst és belsőséget kiengedés után visszafagyasztani tilos. Minden esetben kövessük a gyártó előírását, és legfeljebb 1-2 napon belül használjuk fel a kiengedett eledelt.

Mit tegyünk, hogy a kutyaeledel friss maradjon?

A levegőnek való kitettség táplálja a káros baktériumokat. Ezért az eledelt tartsuk zárt edényben, visszazárható zacskóban. A konzervekre tegyünk műanyag vagy szilikon fedelet.

A környezet túlzott nedvessége penészedést okozhat. Tartsuk a szárazeledelt száraz, hűvös helyen.

A magas hőmérséklet a tápanyagok lebomlását és/vagy az ételek megrothadását okozhatja. Mindenféle kutyaeledelt tartsunk zárt, hűvös helyen. A nyers eledeleket és a felbontott konzervet pedig a hűtőben.

A zárható fedelű műanyag, fém vagy üveg tárolók mindenféle kutyatápnak hasznosak lehetnek, de mindig ügyeljünk ezek megfelelő tisztaságára!

A nedves eledel konzervek sokáig elállnak a kamra polcain. Ha viszont egyszer már felbontottuk őket, használjunk újrafelhasználható műanyag fedelet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.rover.com/blog/know-dog-food-spoiled-prevent/; Kép: Photo by bill emrich: https://www.pexels.com/photo/black-and-tan-yorkshire-terrier-puppy-230785/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...