Saját KB bal
Saját KB jobb

Veszélyes kutyajátékok – hogyan ismerhetjük fel őket?

A boltok polcai és az internet tele vannak szebbnél szebb, csilivili kutyajátékokkal. Azonban arról, hogy ezek mennyire biztonságosak a kutyák számára, a legtöbb gyártó nem ad megfelelő tájékoztatást. Ezért összegyűjtöttünk pár szempontot, amit érdemes megvizsgálni, mielőtt vásárolnánk. Sajnos, nem minden kutya játékról mondható el, hogy nem veszélyes a kutyák számára.

Ha nem tartós, nem biztonságos

Az egyik legfontosabb tényező a játék tartóssága és szilárdsága. Azok a játékok, amelyek törékenyek, sérülékenyek, gyatrán vannak eldolgozva, és nem bírják azt, ahogy a kutya játszik velük, egyértelműen a veszélyes csoportba sorolhatók. A labda, amit a kutya szempillantás alatt szétszed, vagy a plüss, amiből ki tudja szedni a bélést vagy a csipogót, fulladásveszélyes. A csipogók, műanyag kallantyúk könnyen lenyelhetők, de az orrüregbe is bejuthatnak az apró darabok.

Általánosságban: kerüljük az olcsó műanyagot és a törésre hajlamos, gyenge gumit. A törés nyomán ezeken a játékokon éles repedések keletkezhetnek, amelyek súlyos sérüléseket okozhatnak a kutya szájában, orrában, mancsaiban vagy fogaiban. A rossz minőségű játékok helyett válasszunk strapabíró megoldásokat. Ezzel nem csak a kutyánk egészségét óvjuk, de a környezetnek is jót teszünk.

Címkék, gombok, fityegők

Az apró darabokra – mint a gombok, szalagok, zsinórok vagy címkék – szintén érdemes odafigyelni. Az apró részekkel vagy laza alkatrészekkel rendelkező játékok veszélyesek lehetnek a kutyák számára, mivel könnyen szétszakadhatnak. Ezeket a pici darabkákat könnyű lenyelni. Fulladást és bélelzáródást is okozhatnak. Többek között ezért ne vegyünk soha olyan plüsst, aminek gomb szeme van, helyette a hímzett szemű állatkákat válasszuk. Vágjuk le a címkéket, csengettyűket, fityegőket mielőtt kutyánknak adnánk a játékot.

A méret is számít

A túl kicsi játékok fulladásveszélyt jelenthetnek, mivel a kutya könnyen lenyelheti azokat. Ez igaz a labdákra és a Kong típusú tölthető játékokra is. A túl nehéz vagy túl kemény játékok szintén veszélyesek lehetnek, mivel károsíthatják a fogakat és az ínyt. Amikor új játékot választunk, győződjünk meg róla, hogy elég kicsi ahhoz, hogy a kutya könnyedén a szájában hordozhassa, de elég nagy ahhoz, hogy véletlenül se nyelje le.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.rover.com/blog/toxic-pet-toys-beds-safety-guide/; Kép: Photo by Caio : https://www.pexels.com/photo/puppy-playing-with-spiky-ball-toy-selective-focus-photography-130764/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...