Saját KB bal
Saját KB jobb
Stephen Cruickshank képe a Pixabay -en.

Lehet-e egy kutya allergiás az emberre?

Az embereknél viszonylag gyakori a kutyaszőr vagy macskaszőr allergia. De vajon az allergia fordítva is működik? Lehetnek-e a kutyák és macskák allergiásak ránk?

Dr. Heather Edginton, a Cornell Egyetem Állatorvosi Főiskolájának klinikai bőrgyógyász professzor-helyettese szerint szőrös barátaink bizony mutathatnak allergiás reakciókat az emberekre.

„A kutyáknál megfigyelhető allergiák három fő kategóriája a bolhaallergia, az ételallergia és a környezeti allergia” – mondta Edginton a Live Science-nek. „Az emberekkel szembeni allergia a környezeti allergia kategóriájába tartozik.”

A kutyák allergiás tünetei általában azonban enyhék. Csak nagyon ritkán válnak veszélyessé vagy életveszélyessé. A legszélsőségesebb allergiás reakció, amelyet az állatok tapasztalhatnak, az anafilaxiás reakció. Ez duzzanattal, hányással, görcsökkel, sőt kutyák és macskák esetében akár halállal is jár. Ezeket a súlyos reakciókat azonban a háziállatoknál általában ételallergia vagy méhcsípés váltja ki, nem pedig az emberrel való érintkezés.

Az emberallergia tünetei

Amikor egy kutya allergiás az emberre, nagyjából ugyanolyan tüneteket produkál, mint a kutyára allergiás ember. Általában az allergiás reakcióban szenvedő kutya vakarni kezdi az egyébként egészséges bőrét. Ezt az állapotot atópiás dermatitisznek, közismertebb nevén ekcémának nevezik. A háziállatoknál bizony okozhatnak ekcémát emberi szőrszálak, amelyek elhalt hámsejteket és szőrszálakat tartalmaznak. Az emberekkel közös beltéri helyiségekben élő háziállatok mindenhol találkoznak vele, többek között a szőnyegekből és a szellőzőkből.

A kutatások szerint a kutyák nagyjából 20%-a küzd valamilyen allergiával, az allergiás kutyák fele pedig az emberre is érzékeny.  Az allergia pedig –akár csak az embereknél – kezelhető, de nem gyógyítható.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Livescience

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...