Saját KB bal
Saját KB jobb

200. születésnapját ünnepli az Egyesült Királyság legnagyobb állatvédő szervezete, az RSPCA

Az állatokkal szembeni kegyetlenség megelőzésére létrehozott Királyi Társaság (RSPCA, Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) idén 200 éves lett. Erről a neves alkalomról pedig illő megemlékezni. A jótékonysági szervezet egy videót tett közzé, amelyben végig kísérhetjük az elmúlt két évszázados munkásságuk figyelemre méltó történetét. Természetesen, a jelenkor és a jövő kihívásai is megjelennek.

A videót itt tekintheted meg:

Az 1824-es megalakulása óta a jótékonysági szervezet több jogszabályi változtatást is szorgalmazott az állatok jólétének javítása érdekében. Ezek közül az 1835-ös Pease-törvény valódi mérföldkő. Ez volt az első olyan törvény, amely betiltotta a kutyákkal és háziállatokkal szembeni kegyetlenkedést, eltörölte a medve- és kakasviadalokhoz hasonló véres sportokat, és szigorúbb előírásokat vezetett be a vágóhidakra vonatkozóan. Kétszáz éves történelme során az RSPCA 400 törvénymódosításban vett részt.

2021-ben az RSPCA részt vett a 2021-es állatjóléti törvényjavaslat sikeres kampányában is. Ennek során az elkötelezett érdekérvényesítő erőfeszítéseknek köszönhetően hat hónapról öt évre emelték az állatkínzásért kiszabható büntetést. Ennek az volt az oka, hogy a gyakorlatban sok szabálysértő felfüggesztett büntetést és több száz fontos pénzbírságot kapott. Annak ellenére, hogy a törvény ennél sokkal többet is megenged. A közvélemény túlságosan enyhének ítélte az állatkínzásos esetekben a kiszabott büntetéseket, ezért a büntetési tételek szigorításáért folyamodtak.

Az elmúlt tíz évben naponta átlagosan 111 háziállat talált otthonra a szervezet 140 fióktelepből és 14 állatvédelmi központból álló hálózatán keresztül Angliában és Walesben. Ez összesen 405 839 háziállat újbóli elhelyezését jelenti.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://dogstodaymagazine.co.uk/2024/01/08/rspca-celebrates-200th-birthday/; https://www.rspca.org.uk/whatwedo/howwework; Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/2-brown-and-grey-donkey-closeup-photography-208821/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...