Photo by Picsea on Unsplash

Kevésbé allergiásak a kutyával élő gyerekek

Egy tanulmány szerint azok a gyermekek, akik macskákkal vagy kutyákkal élnek együtt, kevésbé allergiásak bizonyos élelmiszerekre. Sőt már magzati korban is számít, ha kutyával él egy fedél alatt az anyuka.

Azoknál a gyerekeknél, akik már magzati korban „találkoztak” leendő kutyájukkal, szintén kevesebbszer fordult elő élelmiszerallergia. A kutatás Japánban történt, több mint 65 000 csecsemő adatainak bevonásával. A tanulmányt 2023. március 29-én publikálták a PLOS ONE nyílt hozzáférésű szaklapban. Az adatokat Hisao Okabe és munkatársai gyűjtötték a Japán Környezeti és Gyermek Tanulmány Fukushima Regionális Központjában.

Kimutatható kapcsolat

Okabe és munkatársai a Japán Környezeti és Gyermek Tanulmány adatait használták, hogy 66 215 gyermeket tanulmányozzanak, akikről speciális adatok álltak rendelkezésre. A gyerekeknél nemcsak az élelmiszerallergia tényét jegyezték fel a kutatók, hanem azt is, volt –e kapcsolatuk születésük előtt és gyerekkorban háziállatokkal. A gyerekek kb. 22 százalékának a szülei tartottak háziállatott otthonukban.

A benti kutyákkal és macskákkal érintkező gyermekek között szignifikánsan kevesebb élelmiszerallergia előfordulását tapasztalták. Érdekes módon a szabadban tartott kutyák esetén ez nem volt megfigyelhető. A benti kutyákkal érintkező gyermekek körében kevésbé fordult elő tojás-, tej- és dióallergia. A macskákkal érintkező gyermekek kevésbé lettek allergiásak a tojásra, búzára és a szójára. A hörcsögökkel érintkező gyerekeknél azonban picivel magasabb volt a dióallergia előfordulási gyakorisága.

Kimutatható, de nem bizonyítható

A kutatók nem tártak fel bizonyosságot az összefüggések között. Mivel tudományosan nincs igazolva a tény, így nem is jelenthető ki egyértelműen, hogy aki kutyával nő fel, az kevésbé lesz allergiás. A számok azonban magukért beszélnek.

Egy gyerek számára azonban nem csak azért jó kutyával felnőni, mert kevésbé lesz allergiás. Egy kutya jelenléte nagyon hasznos a gyerekek számára. A kutya szeretetteljes társaságot nyújt, segít a gyerekeknek az egyedüllét érzésének csökkentésében, fejleszti a felelősségtudatot és az empátiát, és aktívabbá teszi a gyereket. Ezen kívül, a kutya gondozása és etetése új dolgok tanulására ösztönzi, és segíti őket az állatok egészségügyi szükségleteinek és viselkedésének megértésében. A kutyával való kötődés nagyon erős lehet, és hozzájárulhat a gyerek érzelmi intelligenciájának fejlődéséhez és boldogságának javításához.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...