Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy 20 perces szundi jót tesz az agynak – és még jobb, ha a kutyánkkal együtt pihenünk

Néha az elmének szüksége van egy kis felfrissülésre. Egy rövid szundi pontosan ezt nyújtja. Mintha csak újraindítanánk az agyunkat, hogy egyik fárasztó feladatból egy másikba fogjunk. Egy 2022-es tanulmány szerint a szundikálás segíthet az emberi kognitív teljesítmény, különösen a memória a javításában. A szundi javíthatja az éberséget, és az információ gyors feldolgozásának képességét is. A „powernap” eredménye nem függ a kortól vagy attól, hogy mikor kerítünk rá sort. Az eredmények korcsoportonként és attól függetlenül, hogy az alanyok a nap folyamán mikor szundikáltak, konzisztensek voltak.

A rövidebb szundi jobb, mint a hosszabb. A szakértők szerint a legjobb a 20-30 perc körüli szunyókálás. Ez a rövidebb szundikálás az alvás könnyebb fázisában tart, így könnyebb belőle felébredni. Az ébredés így frissebb, energikusabbnak érezzük magunkat. Egy hosszabb alvás után könnyen zavartnak, álmosnak érezhetjük magunkat. A powernap azonban feltölt energiával.

Még jobb, ha kutyánkkal együtt szundikálunk

Tehát, a szundikálás számos módon javíthatja a szellemi éleslátását, a hangulatáról nem is beszélve. De vajon fokozható a jó hatás, ha kutyánk is társul.

A háziállattal való alvás, még ha csak rövid ideig is tart, segíthet a kutyának növelni a gazdi iránti bizalmát. A közös szunyókálás szorosabb kötődéshez vezethet . Ráadásul a kedvencünkkel való összebújás a dopamin és az oxitocin felszabadulásának növekedéséhez vezet. Ezeket a neurotranszmittereket a köznyelvben boldogsághormonoknak szokták hívni – nem véletlenül. A dopamin és az oxitocin hozzájárulnak a jó közérzethez, és segíthetnek a szorongás és a rossz hangulat csökkentésében.

Egyes kutyák szeretnek a gazdikkal együtt szundikálni, míg mások inkább a saját helyükön szeretnek maradni. Tartsuk tiszteletben, ha nem szeretnének velünk aludni, és hagyjuk, hogy ott pihenjenek, ahol nekik kényelmes.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/take-naps-with-pets;  Kép: Photo by Meruyert Gonullu: https://www.pexels.com/photo/smiling-woman-and-purebred-shiba-inu-dog-resting-on-couch-6589021/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...