Photo by Christopher Alvarenga on Unsplash

Legalább 1000 madár pusztult el egy chicagói épületnek ütközve

Legalább 1000 madár pusztult el, amikor október 5-én, csütörtökön vonulásuk közben egy chicagói épületnek ütköztek.

A McCormick Place, Észak-Amerika legnagyobb felhőkarcolója nagyrészt üveggel borított, ami halálos veszélyt jelent a madarak számára. Az épülettel korábban is voltak már gondok madárvédelmi szempontból, de eddig ilyen óriási pusztulás ilyen rövid idő alatt még nem történt.

Sőt más épületnél sem figyeltek meg az USA-ban ilyen mértékű tömeges madárpusztulást, amit ez az egyetlen épület okozott. A madártetemeket 1,5 mérföldes körzetből még most is gyűjtik az önkéntesek, így az elpusztult madarak száma még nem végleges.

Tömeges madárpusztulás ilyen kis földrajzi területen általában a tavaszi és őszi vonulási csúcs-időszakokban fordulnak elő. Október 4-én, szerda estétől október 5-én, csütörtök kora reggelig a becslések szerint 1,5 millió madár volt a levegőben Cook megye felett, ahol Chicago nagyvárosi területe található. Tennessee pacsirták, amerikai fakopáncsok és más énekes madárfajok.  A madarak dolgát és tájékozódását az ellenszél, az eső és a köd mellett a városok fényszennyezése is megnehezíti. A csillogó üvegfelületek vonzzák őket és halálos becsapódáshoz vezetnek.

Fontosak az ökoszisztéma fenntartásában

A madarak mindenhol szükségesek az ökoszisztémák működéséhez. Például a nagy erdőtüzek után a leégett területekre visszatérő madarak magokat szórnak szét, és segítik az erdők regenerálódását. Másik jellemző példa, hogy a hőmérséklet globális emelkedése miatt számos helyen drasztikusan növekednek bizonyos rovarpopulációk. A velük táplálkozó madarak azonban segíthetnek megfékezni az emberekre és az élelmiszerláncokra veszélyt jelentő rovar túlszaporodást.

„Lights out Chicago”

Az Egyesült Államok városai közül Chicago fényszennyezése jelenti a legnagyobb kockázatot a vonuló madarak számára. Az egyetlen védekezési mód, a nagy épületek éjszakai fényeinek kikapcsolása a madár vonulási időszakban. Egy 2021-ben a McCormick Place-en végzett tanulmány szerint a nagy épületek világításának felét kikapcsolva számottevően csökkenthető a madár ütközések száma. Ezért elindították „Lights Out Chicago” programot, melyben a A McCormick Place is részt vesz. A program keretén belül a kritikus időszakokban az épületek önkéntesen kikapcsolják vagy tompítják a világítást éjszaka, hacsak nincs bent valaki.

Ezen a héten azonban a McCormick Place egyik épületében, a Lakeside Centerben egy rendezvény zajlik, ezért a lámpákat nem oltották le. Az épület képviselője szerint csak addig világítanak, amíg valaki tartózkodik az épületben, a rendezvény helyszínen. Amint elhagyják a területet, a lámpákat leoltják.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: theGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...