Saját KB bal
Saját KB jobb

Kerti veszélyek ősszel

Ősszel, különösen, amikor ilyen csodás vénasszonyok nyara köszönt ránk, valódi élmény a szabadban tölteni az időt. A kerti munkák, a termés betakarítása vagy akár az avar gereblyézése pedig remek móka kutyáink társaságában. Van azonban pár dolog, amire érdemes odafigyelnünk, nehogy a kellemes időtöltés bajjal járjon.

A kerti gyümölcsök közül a legtöbb nem veszélyes a kutyákra. Sőt, az almát, körtét kis mennyiségben szívesen is fogyasztják. Az egyetlen őszi gyümölcs, amivel azonban vigyázni kell, az a szőlő. A szőlőben bizonyos anyagok sajnos akár halálos megbetegedést is okozhatnak a kutyáknál. Nem minden kutya érzékeny rá, vannak, akik vígan megeszik az érett szőlőt. Akik viszont érzékenyek, ott akár már kis mennyiség is komoly bajt okoz. Ezért a szőlővel érdemes nagyon vigyázni. Ne hagyjuk, hogy kutyánk akár a lehullott szemekből, akár bármilyen más formában (mazsola, bor, stb.) fogyasszon belőle. További információ: Miért nem ehetnek a kutyák szőlőt?

A lehullott gyümölcsök egyébként sem feltétlenül egészségesek. Egyrészt, az édes, érett gyümölcsben akár darázs vagy méh is lehet, amely megcsípheti a kutya pofáját, szájüregét vagy nyelőcsövét. Ilyen esetben csak az azonnali állatorvosi beavatkozás mentheti meg az eb életét, ezért jobb körültekintőnek lenni. Kevésbé súlyos, de annál kellemetlenebb probléma, ha kedvencünk erjedt gyümölcsbő falatozgat. A gyomorrontás valószínűleg legalább garantált, de egyéb tüneteket is tapasztalhatunk, az elfogyasztott mennyiség függvényében. Gondoljunk csak a Sivatagi Show varacskos disznóira…

A lehullott termések közül érdemes még megemlíteni a diót. A dióbél önmagában nem egészségtelen, a héj azonban megsértheti a nyelőcsövet, a gyomrot és a beleket. A régóta a nedves avarban fekvő (tavalyi) dióban pedig a kutyák számára mérgező penész szaporodik el, ami egészségkárosító hatású. Bővebben: A lehullott dió veszélyes is lehet!

A tanulság talán az, hogy figyeljünk a kutyánkra a kerti tevékenységek során, és ne hagyjuk, hogy a földről bármit felegyen.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Helena Lopes: https://www.pexels.com/photo/purebred-dog-resting-on-ground-in-countryside-3752118/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...