Saját KB bal
Saját KB jobb

Mesterséges intelligencia használatával retusálta vissza a kutyák füleit egy fotós

A kutyák füleinek levágása, csonkítása egy olyan gyakorlat, amelyre a legtöbb állatorvos, tréner és gazdi is ellenszenvvel tekint. Bizonyos fajták bizonyos gazdái azonban továbbra is űzik ezt a kegyetlen praktikát. Egy amerikai fotós szerette volna megmutatni, mennyit árt ez a kutyák küllemének és örökbefogadási esélyeinek. Ezért mesterséges intelligencia alapú képszerkesztő használatával adta vissza a kutyusoknak, amit a volt gazdáik elvettek tőlük.

Sophie Gamand kutyafotós közel egy évtizede készítette el a Wet Dogs című képsorozatát, mely vizes kutyákat örökít meg. A sorozat olyan kifejező és szívmelengető, hogy nem csoda, hogy szinte futótűzként hódította meg a közösségi médiát. Sophie, a népszerűségét kihasználva ezt követően a „pit bullok” felé fordult. Édes, virágkoronás képeket készített a negatív előítélettől szenvedő típus képviselőiről. Célja az volt, hogy megmutassa, nem a fajta, vagy a típus veszélyes. A bullyk is éppolyan kedvesek és szerethetők tudnak lenni, mint bármely más kutyus. Bár tény, hogy jobban szenvednek a nem megfelelő gazdák nem megfelelő kutyatartási kultúrája miatt.

Az Egyesült Államokban, és a világ sok más részén a pitbullokat, illetve a bull típusú kutyákat veszélyesnek, közveszélyesnek ítélik meg. Holott nem maga a fajta, hanem egy bizonyos szubkultúra, és az azzal együtt járó „kutyatartási szokások” állnak inkább a támadások, agresszió, balesetek hátterében. A droghasználattal, illegális szaporítással, illegális kutyaviadalok szervezésével foglalkozó gazdák kevés figyelmet fordítanak a kutyáik megfelelő szocializációjára. Ennek köszönhetően, sajnos a támadások száma is magas.

Ezek közül a kutyák közül sajnos nem kevesen menhelyre kerülnek, ahol a lelki sérüléseiken felül, előző életük nyoma, a csonkított fülük is rontja a gazdisodási esélyeiket. Ezért döntött úgy Gamand, hogy mesterséges intelligencia bevetésével, legalább virtuálisan visszaadja néhányuknak a külső fülét. Hátha, a leendő gazdijelöltek így könnyebben meglátják bennük azt a kutyát, akivé válhatnának egy szerető, támogató közegben.

A képekben Sophie Gamand galériájában, IDE KATTINTVA gyönyörködhetünk.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/ai-reconstruction-cropped-ears; https://www.sophiegamand.com/ai-ear-reconstruction; Kép: Photo by Kelly from Pexels: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-dog-2382876/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...