Photo by Fermin Rodriguez Penelas on Unsplash

Megmentette gazdája életét egy vakvezető kutya Miskolcon

A vakvezető kutyák elképesztően okos és tanult kutyák, akik rengeteget segítenek a látássérült emberek mindennapjaiban.

Morisz, a 11 éves –ma már nyugdíjas – vakvezető kutya azonban nemcsak a mindennapokban segít. Ösztöneinek köszönhetően szó szerint megmentette gazdája életét. Törökné Sándorné, Kata a Blikk-nek mesélte el, hogyan érezte meg kutyája, hogy baj fog történni.

Kiszagolta, hogy gazdája nincs jól

Kata látássérült, a biztonságos közlekedéshez vakvezető kutyára van szüksége. Hűséges társa és segítője Morisz, a labrador.  Kata éppen Morisszal vizsgázott egy vakvezetői feladatból, amikor a hazafelé vezető úton érezte, hogy valami nem stimmel. Rosszul érezte magát, ezért le is szálltak a buszról. Másnap reggel újra rosszul lett, de ekkor már nem segített a friss levegő és a séta. Mikor bement reggel a fürdőszobába készülődni, arra lett figyelmes, hogy Morisz nem tágít mellőle. Hiába próbálta kiküldeni, a kutya nem engedelmeskedett. Ez pedig nem jellemző Moriszra, de ekkor még Kata nem tudta, hogy mi ütött a kutyába.

Nem sokkal ezután annyira rosszul lett, hogy összeesett a mosdóban. Nem bírt mozdulni, segítséget sem tudott hívni. Morisz viszont ott volt mellette. Sőt nemcsak, hogy ott volt, azonnal felmérte a bajt és segítségért ment. Megpróbálta felébreszteni Kata férjét, aki ekkor még aludt. A férfi sem tudta, hogy mi történt a kutyával és nem értette, mit akar. A kutya azonban elérte, hogy a férfi felkeljen és bemenjen a fürdőszobába, ahol felesége feküdt.

Nem része a képzésének

Az asszony életét valószínűleg a gyors segítség mentette meg. A körülményekhez képest nagyon gyorsan kórházba került, ahol még egy infarktust kapott. Ekkor azonban már jó kezekben volt, így túlélte az esetet és viszonylag gyorsan fel is épült.  Vannak olyan kutyák, akiket kifejezetten epilepsziás roham jelzésére vagy vércukorszint csökkenés jelzésére képeznek ki. Ezek a kutyák a gazdi szervezetében végbemenő kémiai folyamatok változását „szagolják ki” és még azelőtt jeleznek gazdájuknak, hogy megtörténne a baj. Morisz azonban egyáltalán nem ilyen képzést kapott. Ő kizárólag az ösztöneire hallgatva cselekedett és mentett életet.  Morisz ráadásul már nyugdíjas korba lépett, így már „csak” házikedvencként éli mindennapjait.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Facebook, Blikk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...