Saját KB bal
Saját KB jobb

Biztonságos fagyasztva szárított eledelt adni kölyökkutyáknak?

A fagyasztva szárítás során a nyers eledelt nem tesszük ki hőkezelésnek. Ennek egyik előnye az, hogy megőrzi azokat a hőre érzékeny tápanyagokat, amelyek a nyers húsban és belsőségekben is megtalálhatók. És mi a helyzet a baktériumokkal és egyéb kórokozókkal?

Bizonyos baktériumok és kórokozók ellen a legjobb megoldás a hőkezelés. Nem véletlenül javasolják, hogy ne együnk nyers tojásos ételeket nyáron, vagy hogy a csirkehúst mindenképpen főzzük/süssük meg alaposan. Ha ugyanis a nyers étel szalmonellával fertőzött, akkor csak az alapos hőkezelés segít, hogy elpusztuljon a kórokozó. Ugyanez a helyzet a kutyák esetében a sertés- vagy vaddisznóhús termékekkel. Az emberek számára nem, de a kutyák számára halálosan veszélyes álveszettség (Aujeszky-vírus) kórokozója szintén érzékeny a magas hőmérsékletre.

A főzéssel és sütéssel ellentétben a fagyasztás nem számít tuti módszernek. A vírusok és baktériumok ellen a fagyasztás nem hatékony. A szalmonella esetében a fagyasztva szárítás megállítja a növekedést és (főleg a szárítás miatt) csökkenti a kórokozó mennyiségét. Ugyanakkor nem garantálható a szalmonella mentesség. Ugyanez igaz a vírusok esetében is. A fagyasztás nem öli meg őket.

A megfelelő élelmiszerbiztonság és konyhai higiénia betartásával jelentősen csökkenthető a fertőzések veszélye. Ugyanakkor, a nyers és fagyasztva szárított húsok és belsőségek etetése jár bizonyos kockázattal.

A kölyökkutyák immunrendszere még gyengébb és fejletlenebb, mint az egészséges felnőtt kutyáké. Ezért az ő esetükben fokozott figyelmet kell fordítanunk a fertőzések megelőzésére. Egyrészt, amíg nem kapják meg a teljes oltássort és nem alakul ki a védelem (a vakcina beadását követően plusz 2-3 hét!), olyan fertőzéseknek is ki vannak téve, amelyek egy felnőtt, oltott kutyát nem fenyegetnek. Másrészt, a szervezetük még nem elég erős, hogy hatékonyan elbánjon egy esetleges fertőzéssel. Mivel a kölyökkutyák aprók, ezért ami egy felnőttnek „csak egy hasmenés”, az egy kölyköt komolyan legyengíthet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://empiredrying.com/does-freeze-drying-kill-bacteria/; https://www.arkansasonline.com/news/2023/jun/05/ask-the-vet-harmful-bacteria-in-freeze-dried-raw/; Kép: Photo by Kevin Blanzy: https://www.pexels.com/photo/closeup-photo-of-short-coatedwhite-and-black-puppy-1156447/ 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...