Saját KB bal
Saját KB jobb

Mire jó a juhzsír a kutyák étrendjében?

Az elmúlt időszakban itthon is egyre szélesebb körben jelennek meg a juhzsír vagy bárányzsír tartalmú étrendkiegészítők a kutyák számára. De vajon milyen esetekben segíthetnek a kutyák egészségének megőrzésében?

Általánosságban, minden zsiradékra igaz, hogy indokolt esetben érdemes feléjük nyúlni. A zsír a kalóriában leggazdagabb táplálékforrás, egy evőkanál zsírban körülbelül 90 kCal van. Ez nem kevés, ha belegondolunk, hogy egy 30 kg-os kutyának körülbelül 1500-1700 kCal a napi szükséglete. Egy löttyintésnyi olaj vagy zsír kb. +5% energiatöbbletet jelent. Ebből következik, hogy a zsírok, olajok hozzáadását általában olyan kutyák számára javasolják, akik nagy energiaigényű elfoglaltságokat űznek. Ilyenek például a sportkutyák vagy a szánhúzók (amikor szánt húznak –  kerti legelészéshez nincs szükségük extra zsírra!). Illetve, ha kutyánk ideiglenesen fokozott fizikai igénybevételnek van kitéve, például edzünk egy versenyre vagy túrázni megyünk.

A juhzsír és a bárányzsír is jól jöhet, ha extra kalóriaszükséglet merül fel, hiszen a kutyák számára vonzó és ízletes. A zsír szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú, illetve általában valamilyen olajjal keverik, így pumpás kiszerelésben könnyen adagolható. Ez nagyon jól jön, hiszen az adagolásban fontos, hogy tartsuk a mértéket.

Természetesen, nemcsak sportkutyáknak, de a nehezen hízó kedvenceknek is hasznos lehet egy kis extra kalória. Bár ilyen esetben érdemes egy kevés szénhidrát hozzáadásával próbálkozni, mert attól gyorsabban jönnek fel az extra dekák. Bár ennek eldöntését érdemes állatorvosra vagy dietetikusra bízni. A juhzsír és az olajok nagy mennyiségben hasmenést okozhatnak, illetve akár hasnyálmirigy-gyulladást is, ezért nem érdemes saját szakállunkra próbálkozni velük.

Még egy tévhit a végére: a juhzsír nem véd a külső élősködők ellen. Sem a kullancsokat, sem a bolhákat, de még a férgeket sem tarja távol. A termékekhez hozzáadott fokhagyma vagy feketekömény olaj természetes hatóanyagai rendelkeznek élősködő távoltartó hatással, de ez a védelem korántsem tekinthető 100%-osnak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by LegioSeven: https://www.pexels.com/photo/shepherd-dog-with-flock-of-sheep-5384726/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...