Saját KB bal
Saját KB jobb

Olajok – mit érdemes tudni róluk a kutyák táplálása szempontjából? -1.

A kutyák táplálásában a fehérjebevitel mellett a zsírok vagy olajok bevitele is rendkívül fontos. A kutyák ugyanis az energiát elsősorban zsírból képesek fedezni. A nyers vagy főtt/párolt etetésben ezért a menü fontos része a zsír, de a táppal történő etetés során is kiegészíthetjük kedvencünk értendjét különféle növényi és/vagy állati eredetű zsírokkal, olajokkal.

A természetes olajok tehát fontos energiaforrásnak számítanak a kutyák étrendjében. Elsősorban az aktív, sportoló kutyák étrendjét érdemes lehet kiegészíteni velük, de egyéb esetekben is jótékonyan hathatnak például allergia, szőrhullás, fénytelen szőrzet esetén vagy általános immunerősítésre. Ugyanakkor, figyeljünk arra, hogy a túl zsíros étrend megterhelheti a kutyánk emésztőrendszerét, hasnyálmirigy gyulladást is okozhat. Ezért fontos, hogy betartsuk az olajok mennyiségére vonatkozó ajánlást és ne lépjük túl az arányokat a menüben. A táppal etetés során is vegyük számításba a táp zsírtartalmát. Ha kutyánk hízásra hajlamos, különösen figyeljünk, hogy a kiegészítő olajok magas kalóriatartalmát kompenzáljuk.

Az energiabevitel növelése szempontjából szinte bármilyen olaj alkalmazható, de a legtöbb olajnak van egyéb jótékony „mellékhatása” is, ezért érdemes változatosan alkalmazni a különféle növényi és állati olajokat. A legjobb, ha kúraszerűen adjuk őket kedvenceinknek.

Olaj tippek

Ami még nagyon fontos, hogy a tápanyagok felszívódása szempontjából nem mindegy, hogy milyen minőségű olajok közül választunk. Az olaj kinyerése szempontjából a hidegen sajtolás garantálja a legnagyobb mennyiségű hasznos tápanyagot. Emellett fontos lehet a tisztaság és a bio minősítés is. A halolajok esetében a halászati terület is fontos. (A nehézfémek és a méreganyagok a zsírban tárolódnak, ezért egyáltalán nem mindegy, hol élt az a hal, akinek a zsírját a kutyánk fogyasztja). A növényi olajok esetében a permetszerek, rovarirtó szerek, stb. alkalmazása lehet aggályos. Igyekezzünk bio minősítésű növényi olajokat vásárolni. Szerencsére számos jó minőségű termék közül választhatunk. A vásárlásnál keressük a megbízható eredetű, hidegen sajtolt és 100% tisztaságú termékeket.

Mivel a nyers olajok nem tartalmaznak tartósítószert, ezért ne „tároljunk be” nagy mennyiséget. Számoljuk ki, hogy a kúra ideje alatt mennyi olaj fog elfogyni, és ne vásároljunk sokkal többet. Az olajok ugyanis romlandók, különösen a felbontást követően. A felbontás előtt és után is tároljuk az olajat napfénytől védett, hűvös helyen. A napsugárzás és a meleg ugyanis ronthatja az olaj minőségét.

Milyen olajok közül választhatunk?

A kutyák étrendjébe beilleszthetők különféle növényi és állati eredetű olajok is. A kókusz-, lenmag-, máriatövismag- és a kendermagolaj és az olívaolaj is adható a kutyáknak a növényi olajok közül. Az állati eredetű olajok körül a lazac-, a csukamáj-, a tőkehalmáj- és a tonhalolaj is adható, ezek közül itthon a lazac és a csukamáj olaj könnyen beszerezhető. Ha „csak” az energiabevitel növelése a fontos, akkor gyakorlatilag ezek közül bármilyen olaj megteszi. Az olajok kalóriatartalma körülbelül 900 Kcal 100 grammban, ami jelentős. Egy evőkanálnyi olaj olyan 90-100 plusz kalória a tányérban. Szóval tényleg érdemes mértékkel adagolni.

Ahogy fentebb is írtuk, az olajok számos jótékony hatással rendelkeznek, ezért érdemes ezekre is pár pillantást vetni.

A következő részben a növényi olajokról lesz szó.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dr Karen Shaw Becker: Forever Dog; Böszörményi Andrea: Egészség a kutyatálban; https://www.petmd.com/dog/nutrition/4-healthy-oils-add-your-dogs-diet; https://www.whole-dog-journal.com/care/plant-oils/; Fotó: RODNAE Productions: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-aranyos-7516523/; Fotó: RODNAE Productions: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-hazi-kedvenc-kezeben-tart-fekvo-7516466/; Fotó: RODNAE Productions: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kutya-hazi-kedvenc-aranyos-kolyokkutya-7516846/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...