Saját KB bal
Saját KB jobb

Toklász szezon – mit tehetünk megelőzésképp?

Akinek nem mond semmit a toklász neve, annak vagy nincs kutyája, vagy nagyon szerencsés. A toklász nem más, mint az egérárpa nevű gyomnövény kalásza, amely száraz állapotában varászlatos módon találja meg az útját a kutyák belseje felé. A kaszált útszéli parlagok és a kultiválatlan területek gyakori gyomnövényének magjai az evolúciós küldetésükre fittyet hányva csak arra várnak, hogy befúrhassák magukat az arra járó ebek orrába, fülébe, bőre alá vagy bárhova is.

Sajnos, innentől kezd a történet kevésbé vicces színezetet ölteni. Ha szerencsénk van, és gyorsan észrevesszük, hogy kutyánk:

  • nyalogatja a lábát
  • rázza a fejét
  • vakargatja a fülét
  • piszkálja a szemét vagy hunyorog
  • prüszköl
  • váladékozik az orra

Akkor is minimum egy állatorvosi vizsgálatra, esetleg bódításban végzett eltávolításra számíthatunk. Ha nem vesszük észre gyorsan, a toklász befúródhat, és akár hónapokkal később okozhat gyulladásos problémát.

A toklászmentes életre nincs garancia, de egy kis körültekintéssel csökkenthetjük a valószínűségét, hogy kedvencünkbe toklász fúródik. Először is, ismerjük fel a toklászt! Ha képről magabiztosan fel tudjuk ismerni az egérárpa növényt, akkor az életben is lehetőségünk van kikerülni. Lehetőség szerint kerüljük a toklászos területet, hiszen így minimálisra csökkenthetjük a veszélyt.

Egérárpa (Hordeum murinum) – Forrás: wikipédia

Erre persze nincs mindig lehetőség, hiszen néha mire észbe kapunk, kutyánk már nyakig jár a toklászban. Ezért – mint a kullancsok esetében is – a séta után érdemes átnézni, átfésülni az ebet. Külön figyeljünk a fülekre, a péra környékére és a tappancsokra, a lábujjak között is.

Mivel a hosszú szőrzet segíti a toklász megtapadását és befúródását, érdemes lehet a kényes területeken rövidre nyírni a szőrt: a lábujjak között és a fül belső oldalán különösen ajánlott. Hosszú szőrű és lógó fülű kutyák számára kapható speciális hajpánt, amellyel nem csak a fülek tálba lógását, de a toklász bejutását is megakadályozhatjuk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Toshimi Style: https://www.pexels.com/photo/woman-with-shiba-inu-dog-14856526/; Készítette: Rasbak – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=173940
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...