Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: Pixabay: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/betegseg-bogar-cayenne-kullancs-hatso-nezet-45850/

Folytatódik a kullancskutatás, így tudsz segíteni a felmérésben

A magyarországi kullancsok feltérképezése évek óta a lakosság bevonásával zajlik. Célja, hogy képet kapjunk arról, hol és milyen koncentrációban találhatók veszélyes betegségeket terjesztő kullancsok hazában.

A kullancskutatás tehát nemcsak a kirándulóknak, de a kutyásoknak is nagyon fontos információkat tartalmaz. Ma már nem beszélhetünk kullancsszezonról, hiszen a kullancsok egész évben veszélyt jelentenek. Az enyhe teleket túlélik, sőt egyre többen lesznek, és több helyen támadnak.

Sajnos minden megelőző kezelés ellenére előfordulhat, hogy megcsíp bennünket vagy kutyánkat egy kullancs. A fertőző kullancsok pedig számos, nagyon súlyos betegséget terjesztenek. Egy fertőzött területet tehát érdemes inkább elkerülni, vagy kiemelt óvatossággal látogatni. A kullancskutatás eredménye ebben segíti a lakosságot.

Kullancs a kertben

Kora tavasztól folytatódik az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Kullancsfigyelő programja.  A központ szakemberei a lakosság bevonásával gyűjtenek adatokat a Magyarországon újonnan megjelenő veszélyes fajokról. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleménye szerint a kutatók a nem őshonos fajokon túl idén a hazai kullancsokat is vizsgálják majd. Fókuszba kerül a városi környezet. A városi kertek és parkok a „Kullancs a kertben” elnevezésű program keretén belül idén kiemelt figyelmet kapnak. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a városi lakosok is részt vegyenek a gyűjtésben.

Jelentkezz a programra!

A programra egyszerűen, egy online kérdőív kitöltésével lehet a kullancsfigyelo.hu oldalon. Az önkéntesek ezt követően egy csomagot kapnak, amely tartalmazza a kullancsgyűjtéshez szükséges eszközöket. Ha egy önkéntes kullancsot talál a lakókörnyezetében, ezekkel az eszközökkel tudja begyűjteni és visszaküldeni a laboratóriumba. A beküldött példányokat vizsgálatoknak vetik alá, és a gyűjtők is visszajelzést kapnak. Az így gyűjtött egyedek fontos adatokat szolgáltatnak a kutatók számára, akik laboratóriumi vizsgálatokkal a kórokozókkal való fertőzöttségüket is elemzik.

A Hyalomma kullancs

A kullancskutatás 2021-ben indult el. Célja a klímaváltozás hatására Magyarországon is megjelenő nem őshonos – különösen a Hyalomma – kullancsfajok vizsgálata. Ezek a fajok terjesztik többek között a 30 százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz vírusát. Élőhelyük igencsak távol esik Magyarországtól, de a klímaváltozás miatt már az itten éghajlat is megfelelő számukra. A Hyalomma kullancsokat fel lehet ismerni,  nagyobbak és gyorsabbak a Magyarországon megszokott kullancsoknál.  Pajzsuk egyszínű, sötét, lábuk látványosan sávozott. 2021-ben mindössze egyet találtak belőle a kutatók, 2022-ben azonban már kilenc példányról érkezett jelentés.

Miért fontos a kora tavaszi gyűjtés?

A nem őshonos fajták vándormadarak útján kerülnek hazánkba. A kora tavasszal talált példányok azonban már nagy valószínűség szerint már túléltek itt egy telet. Ez azt jelenti, hogy megfelelő számukra a klíma és a környezet a túlélésre, tehát várható az egyedszám növekedése.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...