Saját KB bal
Saját KB jobb

Véradás – életet menthet!

Tudjuk, hogy a véradás egy alkalommal akár három ember életét is megmentheti. Ezért fontos, hogy aki teheti, rendszeresen adjon vért. Az talán kevésbé köztudott, hogy a véradás a kutyák számára is lehetőség.

Mikor lehet szükség vérátömlesztésre?

Súlyos betegségek, például bizonyos rák típusok, babesiosis kezelése során a kutyáknak is szüksége lehet vérátömlesztésre. Illetve, súlyos balesetek vagy vérzéssel járó sérülések esetén szintén. Ilyen esetekben a megfelelő vér életet menthet. A donor felkutatása, tesztelése és maga a véradás azonban időigényes és sok feltételhez kötött procedúra.

Hogyan juthatunk vérhez?

Ezt a rizikófaktort csökkenti vérbank, ahol, az emberi vérbankhoz hasonlóan nem csak teljes vért, de különféle vérkészítményeket is tartanak. Szintén a humán példát követve, a donorok vére betegségekre és élősködőkre szűrt, és vércsoportok szerint besorolt.

Ha felmerül a vérátömlesztés lehetősége, akkor az állatorvos igényelhet a kezeléshez megfelelő vérkészítményt. E mellett természetesen lehetőségünk van a donorok toborzására is, hiszen lehet, hogy ez a lehetőség a kézenfekvőbb.

Ki lehet donor?

A véradás – szintén az emberi véradáshoz hasonlóan – kutyák esetében is bizonyos feltételekhez kötött. Az ideális donor 8 évesnél fiatalabb felnőtt, egészséges kutya. Nem adhat vért olyan kutya aki vemhes, szoptat, beteg vagy élősködőkkel fertőzött (pl. szívféreg). Elsősorban a nagyobb testű kutyák alkalmasak a véradásra, a minimum a 25 kg testtömeg. A donor kutya oltásainak, féreghajtásának és chipjének is rendben kell lenni.

Kizáró tényező, ha a kutya 30 napon belül adott vért, illetve ha az oltások felvétele óta nem telt el legalább két hét.

A véradás önkéntes, a véradó programba jelentkező kutyák átesnek a szükséges vizsgálatokon, és ez után kapják meg a kiskönyvüket, illetve kerülnek be az adatbázisba. Ha segítség kell, így elérhetik őket és gazdáikat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Photo by Sam Lion: https://www.pexels.com/photo/cute-healthy-yorkshire-terrier-with-nurse-cap-and-stethoscope-5731866/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...