Saját KB bal
Saját KB jobb

Rákbeteg kutyákon segítenek az immunterápiával

Rákbeteg kutyákon segítő immunterápiát dolgoztak ki bécsi kutatók – ez a világon az első módszer, amely célzottan antitesteket vet be. A szakértők azt a jellegzetességet használták ki, hogy egy emberi tumorsejtek felszínén gyakran megtalálható receptor szinte azonos formában jelenik meg a kutyáknál is. A Bécsi Állatorvosi Egyetem (Vetmed) kutatói tanulmányukat a Molecular Cancer Therapeutics című szaklapban mutatták be.

 

Ahogy az embereknél, a kutyáknál is elterjedtek a tumorok: csaknem minden második ebnél kialakul rákos megbetegedés a tizedik életévtől. Sok, az emberek számára kifejlesztett rákterápiát bevetnek kutyáknál is, a tumorok antitestekkel való célzott kezelését azonban még nem alkalmazták négylábúaknál.

Mivel a rákos sejtek a felszínükön bizonyos antigéneket hordoznak, a molekulákhoz megfelelő antitestek kapcsolódhatnak. Ezek megakadályozhatják a tumornövekedést azáltal, hogy olyan mechanizmust váltanak ki, amely zavaró jelet küld a rákos sejtbe, és beindítja annak halálát.

Vetmed Messerli Kutatóközpontjának, a Bécsi Egyetemnek és a Bécsi Orvosi Egyetemnek a szakértői rájöttek, hogy egy az emberi tumorsejtekben gyakori receptor – az úgynevezett epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) – felépítésében csupán négy aminosavban különbözik az ebekben megtalálható változattól.

Az embereknél képződő antitesteket a kutatók a kutyáknak megfelelően alakították át. Kutyák sejtjein végzett vizsgálatok során megmutatkozott, hogy az újonnan kifejlesztett antitest nagyon célzottan kapcsolódik az állati ráksejthez.

A szakértők reményei szerint a kutyák jól reagálnak majd a rákellenes antitestekre – ezt hamarosan klinikai vizsgálatok révén derítik ki. A jövőben ezáltal nemcsak a rákbeteg kutyák terápiája, de már a diagnosztika is lényegesen javulhat – mondta Erika Jensen-Jarolim, a kutatás vezetője.

Ráadásul lehetőség adódik arra is, hogy jelzőmolekulát csatoljanak az antitestekhez. Így amennyiben az antitest a rákos sejthez kapcsolódik, a csatlakozott molekula – ebben az esetben egy radioaktív izotóp – láthatóvá tehető. Így könnyen kideríthető, hol találhatók a testben tumorok és áttétek. „A Bécsi Állatorvosi Egyetem lesz a világ első központja, amely a legmodernebb immunológiai rákdiagnózist kínálja a kutyáknak” – mondta Jensen-Jarolim.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: mno.hu
Fotó: Europress/AFP
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...