Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Finn Mund on Unsplash

10 millió baromfit vágtak le Japánban madárinfluenza miatt

Egyre aggasztóbb adatok érkeznek Japánból, ahol tombol a madárinfluenza járvány. A hatóságok minden eszközzel megpróbálják megállítani a vírus terjedését.

10 millió baromfit vágtak le az elmúlt időszakban Japánban, mely rekord mennyiségnek számít. Az ország mezőgazdasági minisztériuma szerint összesen 9,98 millió madarat kellett megölni a járvány miatt, ez pedig jóval több, mint a 2020-as szám. Megerősítést nyert, hogy a járvány egy Miyazakiban található, mintegy 100 000 tyúknak otthont adó tojófarmon terjedt el.

Mi az a madárinfluenza és miért különösen veszélyes?

A madárinfluenza vírusos megbetegedés, amelyet valamely, a madarak szervezetéhez alkalmazkodott influenzavírus okoz. Nem kizárólag madarakat betegíthet meg. Az emberre legveszélyesebb változatának a HPAI (magas patogenitású madárinfluenza) H5N1 törzseket tartják.

A madárinfluenzát először Olaszországban azonosították be a 20. század elején, mára a világ minden részén megtalálták már. Az 1997-ben azonosított H5N1 típust a WHO egy lehetséges pandémia (világjárvány) forrásának nevezte. A H5N1 a vadon élő madárfajokat és a házi baromfifajokat egyaránt képes megbetegíteni. Csak néhány eset ismert, amikor emberről emberre terjedt, az influenzavírusok azonban változékonyak, így fennáll a lehetősége, hogy kialakul az emberről emberre terjedő változat, amely képes lehet járvány kirobbantására. (Forrás: Wikipedia)

A tenyésztési gyakorlat megváltoztatására lenne szükség

Egyes szakemberek szerint a jövőbeli járványok megelőzéséhez a jelenlegi tenyésztési gyakorlat megváltoztatása lenne szükséges. A tenyésztés szót tulajdonképpen a gyártással is lehetne helyettesíteni, hiszen a nagyüzemi baromfi gazdaságokban valósággal gyártják ezeket az állatokat és a tojásokat. Az egyedek genetikailag azonosak, fajtajellegüknek nem megfelelő tartásban szaporodnak és nevelkednek. Szűk helyeken élnek, antibiotikumos kezeléseket kapnak.

Legtöbbjük soha nem lát napfényt és nem kapirgál zöld fűben vagy földön. Becslések szerint az Egyesült Államokban évente felnevelt és levágott kilencmilliárd csirke mindegyike egy maroknyi fajtára vezethető vissza.

 

Manipulált génállomány

Az ipari csirkeállomány nagy része genetikailag manipulált, hogy természetellenes sebességgel és méretre növekedjenek. A csirkék nagy része ma több mint négyszer akkora, mint 60 évvel ezelőtt volt. A genetikai sokféleség hiánya hatalmas veszélyt jelent az iparágra, és az állatokat fogékonyabbá teszi a járványokra, így a madárinfluenzára is. Ez pedig veszélyt jelent a közegészségügyre. Egyelőre nincs más biztos módszer a madárinfluenza megállítására, mint a teljes állományok kiirtása.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet, wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...