Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az az arany tej és miért egészséges a kutyák számára?

Az arany tej története a régmúltra nyúlik vissza. Eredetileg az indiai ájurvédában alkalmazott gyógyhatású, nyugtató ital. Általában lefekvés előtt tanácsos fogyasztani, ilyenkor fejti ki nyugtató hatását.

Az arany tej meleg, sárgás „arany” színét a kurkumának köszönheti. Ez a fűszer- és gyógynövény Dél- és Dél-Kelet Ázsiából származik. Az indiai sáfrányként ismert növény élénk sárga színt ad az ételeknek. Emellett persze gazdag, fűszeres íze miatt is számos indiai étel alap hozzávalója. Kutyáinknak azonban nem elsősorban a színe miatt adhatjuk, hanem gyógyhatásai miatt.

A kurkumában található kurkumin nevű polifenol rendkívül sokoldalú gyógyhatású aktív hatóanyag. Elsősorban az ízületi gyulladás, artrózis esetében alkalmazható, de rákmegelőző hatásáról is ismert.

A kurkuma előnyös hatásairól bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz: Hogyan használható a kurkuma az idős kutyák egészségmegőrzésében?
Hogyan készül az arany tej?

Az arany tej fő összetevője a kurkuma paszta, melyet hagyományosan meleg tejjel és mézzel elkeverve fogyasztanak. A kutyák számára azonban ez utóbbi két összetevő nélkül, maga a paszta az, amit érdemes lehet adni.

Fontos: a kurkuma számos jótékony hatással rendelkezik, viszont gyomorbántalmakat, hasmenést is okozhat. Fokozatosan, csak kis mennyiségben adjuk először, és figyeljük, nem okoz-e gyomorbántalmakat. A kurkuma csökkentheti a vércukorszintet és a vas felszívódását, emellett vérhígító hatású is – ha kutyánk idős, beteg, kölyök, vagy gyógyszert, egyéb táplálék-kiegészítőt szed, mindenképpen konzultáljunk állatorvossal, mielőtt kurkumát vagy arany tej pasztát adnánk kedvencünknek.

Az arany tej paszta kutyák számára úgy készül, hogy egy rész kurkuma port alaposan elkeverünk két rész tisztított vízzel és 2/3 rész kókuszolajjal. Először melegítsük fel a vizet egy edényben, majd fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a kurkumát, majd a kókuszzsírt. Ehhez kell némi türelem, mert a víz, az olaj és a kurkuma nem igazán elegyednek könnyen. Ez után adhatunk a pasztához egy csipet őrölt fahéjat és fekete borsot, mely fokozza a kurkuma hatóanyagainak felszívódását. Ez a két összetevő el is hagyható.

Az arany tej pasztából naponta többször érdemes a kutyánknak adni. A gyomorpanaszok elkerülése érdekében lehetőleg ne éhgyomorra. Hozzászokás után a javasolt napi adag 1 teáskanál 20 testtömeg kilogrammonként.


Forrás: https://www.keepthetailwagging.com/a-dog-supplement-turmeric/; https://www.dogsnaturallymagazine.com/turmeric-dogs/; Kép: Photo by Helena Lopes: https://www.pexels.com/photo/purebred-dog-resting-on-ground-in-countryside-3752118/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...