Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by René DeAnda on Unsplash

Új állatvédelmi intézkedésekkel zárták az évet az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban új állatvédelmi intézkedéseket iktattak törvénybe 2022 végén.

Joe Biden elnök mérföldkőnek számító állatvédelmi törvényeket fogadott el és írt alá, így zárta a 2022-es évet. Az állatkísérletek és a lovak doppingolásának visszaszorításáról szóló intézkedések mellett rekord összegű finanszírozást is megszavaztak a végrehajtáshoz.

Nem kötelező többé az állatkísérlet

Az állatvédelmi törekvések egyik központi témája volt az utóbbi időkben az USA-ban az állatkísérletek gyakorlata volt. A gazdasági világválság idejéből származó törvény szerint eddig minden új piacra kerülő gyógyszer esetében kötelező volt állatkísérleteket végezni. A most aláírt törvény ezt helyezte hatályon kívül. Megszüntettek tehát a gyógyszerek és egyéb gyógyszeripari készítmények kötelezettségét az állatkísérletekre. Ez nem azt jelenti, hogy többé nem végeznek ilyen kísérletet, de már nem kötelezhető erre semelyik vállalat. Számos olyan esetben történt ugyanis állatkísérlet, amikor nem volt indokolt, de a törvény kötelezte erre a gyártót.

Lovak és nagymacskák védelme

Az új rendelkezés módosította az 1970-es lovak védelméről szóló törvényt. A kiegészítés a veszélyeztetett telivérek versenynapi doppingolását tette illegálissá. A lovak védelméről szóló törvény végrehajtásához pedig rekordösszegű, 4,1 millió dolláros finanszírozást szavaztak meg. Ez egy millió dollárral több a tavalyi összeghez képest.

A nagymacskák sem maradtak ki az idei állatvédelmi programból az USA-ban. Az új törvény tiltja a nagymacskák magánbirtoklását. Szigorítja tenyésztésüket, kereskedelmüket és korlátozza a kizsákmányolásukat.

Betiltották a cápauszony értékesítését

Évente akár 73 millió cápát ölnek meg kizárólag az uszonya miatt. Az új törvény betiltotta a cápauszonyok értékesítését és vásárlását is. A cápauszony megszerzése brutális és kegyetlen folyamat. Sok esetben ugyanis az állatokat visszadobják a vízbe, miután levágták az uszonyát. Mivel a megcsonkított cápa már nem tud hatékonyan úszni és mozogni a vízben, lesüllyed az óceán fenekére és megfullad vagy elvérzik. Ezt a gyakorlatot már 2000-ben illegálissá tették az Egyesült Államokban. Az egyes államok azonban továbbra is importálhattak cápauszonyt. Az új törvény beiktatásával azonban most már erre sincs lehetőség.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...