Saját KB bal
Saját KB jobb

A kölyökkori táplálás megalapozza a felnőttkori egészséget

A kutyák tápanyag igénye számos tényezőtől függ. Életkor, testméret, fajta, életmód, speciális igények, esetleges betegségek – csak a legfontosabbak azok közül, melyeket figyelembe kell vennie a gazdinak. Az egyik elsődleges szempont azonban minden esetben az életkor, hiszen kutyáinknak merőben más a tápanyagigényük a növekedés különböző szakaszában.

Az egészséges jövő alapjai kölyökkorban kezdődnek

Emberi léptékkel számolva a kölyökkutyák nagyon gyorsan nőnek. Mire észbe kapunk, a kiskutyánkból már „tinédzser” cseperedik, aztán hirtelen a mamlasz kamaszból komoly felnőtt kutya lesz. Nagyon fontos az első pár hónapot táplálás szempontjából is kiemelt figyelemmel kezelni, hiszen fejlődési szakaszonként és a várható felnőttkori testmérettől függően eltér a tápanyagigény. A kölykök növekedéséhez képest az emésztőrendszer és az immunrendszer lassabban fejlődik. Ebben a korban a megfelelő tápláléknak nemcsak a kölyök egészégét, hanem a felnőtt élet alapjait is biztosítani kell. A megfelelő kölyöktáp kiválasztása tehát rendkívül fontos, és a kutya egész életére hatással lehet.

A tápanyagszükségelt fejlődési szakaszonként és a várható felnőttkori testmérettől függően változik

A különböző testméretű kutyák növekedési szakaszai helyenként eltérnek egymástól. Az alábbiakban alpvetően a várhatóan kistestű felnőttkori súlyú kölyökkutyák fejlődési szakasztát mutatjuk be.

Egy hónapos kor (ez a különböző várható felnőttkori testméretű kutyáknál azonos) – Ebben az életszakaszban történik az anyatejről való fokozatos elválasztás és a szilárd táplálékra való átállás. Ideális esetben ez a folyamat fokozatosan zajlik. Ilyenkor a hangsúly az emésztőrendszer és az immunrendszer fejlődésének támogatásán van.

royal canin

Kettő-négy hónapos kor – Ebben a szakaszban a csontok fejlődéséhez szükséges megfelelő mennyiségű kalcium, foszfor és D- Vitamin bevitelt kell biztosítani.

royal canin

Négy-hét hónapos kor – Elindul a testtömeg építés, amihez létfontosságú a kiváló minőségű, könnyen emészthető fehérje biztosítása

royal canin

Tíz hónapos kor – A felnőttkorig és a végleges testméret elérésig gyarapodik az izom és nő a csontozat. Az ízületek egészségének védelme kerül fókuszba, mely kulcsfontosságú az egészséges mozgásszerv kialakulásához.

Mit vegyünk figyelembe kölyökkutya táp választásánál?

Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő kölyökkutyatápok követik a fejlődési szakaszokat és a fajta jelleget. Egy óriástestű kutya és egy kistestű kutya tápanyagigénye még az egyes szakaszokon belül is más. A táplálék mennyiségét is pontosan meg kell határozni, a túl kevés vagy túl sok élelem is problémához vezethet.  Az életkoron kívül tehát lehetőség szerint a fajtának megfelelő tápot válasszunk. Fontos, hogy a szemcseméret igazodjon a kiskutyák fogazatához, hiszen az emésztés már a rágásnál elkezdődik.

Nem elég tehát egy kölyöktápot levenni a polcról, számos egyéb szempontot figyelembe kell venni. A Royal Canin kölyök fajtatápjai nemcsak a fajtának és életkornak megfelelő magas minőségű táplálást biztosítják, de rendkívül ízletesek és könnyen emészthetőek is. Biztonságos és egyszerű választást kínálnak a gazdiknak nemcsak kölyökkorra, de az azt követő életszakaszokra is.

(x)

(Kutyabarát.hu)

Advertisement
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...