Saját KB bal
Saját KB jobb

Csak óvatosan!

Jönnek, mennek, esnek-kelnek. Nem csak mi, a kutyáink is rendkívül aktív életet élnek. Felmásznak mindenre, leugranak onnan, és persze eszeveszetten játszanak a többi kutyával a kutyafuttatóban. Többnyire nem is aggódunk, hiszen tudnak ők vigyázni, és nem történet semmi baj. Ugye?

Sajnos, amíg nem történik baj, addig talán fel sem merül bennünk, hogy óvatosságra intsük a rohangáló ebeket. Pedig a féktelen szaladgálásnak, egymásnak ütközésnek komoly következményei is lehetnek. Akinek „nagy amplitúdójú” kutyája van, aki egy szempillantás alatt gyorsul ezerre, és körülbelül ilyen sebességgel képes nekicsapódni bárminek is, az valószínűleg tudja, hogy a szabadjára engedett energiákból bizony lehet baj. „Csak” egy kis ijedtség? Ficamok, rándulások, akár szakadások vagy törések is. Rosszabb esetben halmozott sérülés, agyrázkódás, trauma.

Sajnos, a kutyák nem tudnak vigyázni magukra.

Ezért nekünk, gazdiknak jut a felelősség, hogy felmérjük, meddig engedjük „vadulni” őket. Vagy, mikor vonjuk ki a kutyánkat egy helyzetből, mert úgy érezzük, veszélyben van az egészsége. Ez különösen igaz, ha idősebb vagy kölyök kutyánk van, illetve törékeny, sérülékeny típus. Fontos tudnunk, hogy a kutyák nem képesek arra, hogy felmérjék egy helyzet veszélyességét. Ahogy nem hagyjuk őket szabadon szaladgálni az autók között, úgy érdemes őket játék, séta, kirándulás, sporttevékenység stb. közben is felügyelni.

Mire ügyeljünk?

Ha kutyánk szeret magas dolgokra felmászni és nem fél onnan leugrani, az nem jelenti, hogy felmérte a helyzetet és biztonságosnak ítélte meg. Inkább csak annyit, hogy fel sem merült benne, hogy ebből baj lehet.

Ha a kutyánk olyan tempóval rohan, ami rá nézve is balesetveszélyes, akkor vagy keressünk olyan nyílt területet, ahol ezt megteheti, vagy fogjuk vissza. A nagyon energikus kutyáknak segíthet, ha valamilyen rendszeres sporttevékenység keretében biztosítsunk nekik lehetőséget az energia levezetésére. Itt is figyeljünk a biztonságra, a balesetek megelőzésére.

Ha kutyánk állapota változik (idősödik, beteg lesz, stb.) és emiatt sérülékenyebbé válik, figyeljünk, hogy ami eddig biztonságos volt a számára, az már lehet hogy nem az. Például eddig simán csak leugrott a kanapéról vagy felment egy csúszós rámpán, de már bizonytalanabb a mozgása.

Ez a korábbi cikkünk is érdekelhet: Ezért kulcsfontosságú, hogy idős kutyánkat is aktívan tartsuk

Sajnos, egyetlen rossz mozdulat is elég lehet. Ezért, ha úgy látjuk, hogy kedvencünk veszélyes dolgot művel, inkább vonjuk ki, vagy segítsünk neki, hogy biztonságosan jusson ki a helyzetből.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Zen Chung: https://www.pexels.com/photo/unrecognizable-owner-stroking-cute-purebred-dog-5745220/;

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...