Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló – Alexandra Horowitz: The Year of the Puppy

Ősszel jelent meg Alexandra Horowitz legújabb könyve, amelyben az ismert, kognitív viselkedéstudománnyal foglalkozó kutató és szerző a kutyák első évét követi nyomon. A The Year of the Puppy kötelező olvasmány lenne minden jelenlegi és leendő gazdi számára, akit érdekel, hogyan lesz egy picurka gombócból az az intelligens, hűséges és odaadó barát, akit mind annyira szeretünk.

Horowitz a Columbia Egyetemen a Barnard College kutatója, igazi „kutyatudós”, többek között az itthon is nagy sikerű „A kutya szerint a világ” címen megjelent kötet szerzője. Legújabb könyvében a fogantatástól a világra jövetelen át követi végig a kölyökkutyák fejlődését. Minden hétnek egy fejezetet szánva mutatja be a kiskutyák fejlődési szakaszait. Nemcsak a látható, de a háttérben, az idegrendszer szintjén futó folyamatokba is bepillantást nyerhetünk a megfigyelt almok életét követve.

Az egyik ilyen alom egy ideiglenes befogadónál születik – ahogy sajnos oly sok kiskutya, itt is egy nem kívánt nászból születik meg a 11 apró szőrgombóc. Nyomon követhetjük a születés óráit, majd az azt követő meghitt pillanatokat, ahogy az anya kutya gondoskodni kezd apró, magatehetetlen kicsinyeiről. Horowitz minden héten ellátogat hozzájuk, és minket, olvasókat első kézből tájékoztat az eseményekről. Ismerkedésének nem csak tudományos oka van. Ebből az alomból fog kikerülni az a kutya, aki a családja új tagja lesz.

A másik alom egy képzett drogkereső kutya kicsinyei. Ők is ideiglenes otthonban születnek, hiszen az anya kutyának ilyenkor jár a nyugalom. Ugyanakkor ez az otthon nem egyszerű családi fészek. A kölykök tréningje ugyanis már itt elkezdődik. Még mielőtt a szemük kinyílna, már megkezdődik a  tudatos tréningjük. A jövőben drogkereső vagy éppen a romok alatt kutató mentő kutyák válnak majd belőlük.

Alexandra Horowitz új könyve által érdekes bepillantást nyerhetünk a kölyökkorba, ami sokunknak, saját kutyáink által nem adatik meg. Láthatjuk, hogy milyen értékes ez az időszak, és azt is, hogy a kölyökkori nevelés, szocializáció és a körülmények milyen meghatározóak a kutyák életében. Lépésről lépésre lehetünk tanúi annak, hogyan válnak a kutyák azzá, aminek annyira szeretjük őket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/black-woman-caressing-with-dog-while-reading-book-5255207/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...