Saját KB bal
Saját KB jobb

A macskák és a bélférgesség – Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A macskák és a bélférgesség témakörében, ahogy egyébként az egyéb féregfertőzések tekintetében is, számos tévhit kering. Most igyekszünk átfogó képet adni, és felhívni a figyelmet a legfontosabb teendőkre a hatékony védekezés érdekében.

Fontos tisztázni, hogy a macskák is könnyen megfertőződhetnek belső élősködőkkel. Még a kizárólag benti cicák is. Bélférgek bejuthatnak a lakásba például a cipőnkön vagy a kutyánk révén. De nyers hús és belsőségek útján is fertőzhetnek. A macskák úgy is megfertőződhetnek, ha játék vagy szőrápolás közben véletlenül lenyelik a mikroszkopikus féregpetéket vagy -lárvákat.

Ha cicánkat sétáltatjuk, akkor a talajból, a növényzetről is bekerülhet a szervezetébe a bélféreg. A kinti vagy kijárós cicák nagyobb eséllyel fertőződnek meg, ha lehetőségük van kisebb állatokat elfogyasztani. Láthatjuk tehát, hogy a bélférgesség ellen a macskák sincsenek tökéletes biztonságban.

A bélférgesség tünetei között előfordulhat hányás, hasmenés, illetve a macskánk általános állapotának romlása. Szőrzete szárazzá, fénytelenné válik, levert, fogyni kezd. Ezek a tünetek utalhatnak számos kórképre, ezért érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni.

A macskák egyes bélférgei emberre és kutyára is átterjedhetnek. A kisgyermekek elsősorban a macskákban gyakori féreg lárvái miatt vannak veszélyeztetve, mivel a játszóterek homokozóiból valamint a szennyezett talajból kaphatják el a fertőzést. Ezért fontos, hogy az ürüléket rendszeresen gyűjtsük. Ha homokozónk van, fedjük le, amikor nem használjuk. Figyeljünk a rendszeres kézmosásra.

Ezen óvintézkedések mellett pedig részesítsük macskánkat is féregtelenítő kezelésben. Az állatorvos tanácsa alapján adjunk kedvenceinknek – legyenek kutyák vagy macskák – rendszeresen féregtelenítő készítményt. Így megelőzhetjük a féregfertőzést, vagy azt, hogy kedvenceink egymást vagy családtagjainkat megfertőzzék.


Támogatott tartalom (X).
EM-HU-22-0064
Indexkép: Photo by Krysten Merriman: https://www.pexels.com/photo/short-coated-gray-cat-20787/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...