Saját KB bal
Saját KB jobb

Bélférgek – Minden, amit tudni akartál róluk, de nem merted megkérdezni

A bélférgességet, bár gyakran gyűjtőnéven emlegetjük, számos bélféreg típus okozhatja. A bélférgek közül a leggyakoribbak az orsó- és a galandférgek, míg a kampós- és az ostorférgek a kutya vérével táplálkoznak. A giardia is egy gyakori belső parazita, de nem bélféreg, hanem igazából egy egysejtű élősködő, de hasonló tüneteket válthat ki, mint a „hagyományos” bélférgek.

Némely bélféreg egészen kicsi, de az uborkamag-képű galandféreg (Dypilidium caninum) akár öt méteresre is megnőhet a kutyánkban és ebből sokáig semmit sem veszünk észre, hiszen a bélférgesség a kezdeti szakaszban tünetmentes. Amint a kifejlett féreg elér egy bizonyos méretet, már jelentős mennyiségű tápanyagot kezd elszívni a kutya bélrendszeréből.

Ekkor jelentkeznek a tünetek. Intő jel lehet, hogy a kutyánk jó étvággyal eszik, mégis folyamatosan alultáplált. A lesoványodás mellett jellemző lehet még a kitelt, dobszerű has, illetve az enerváltság, a rossz közérzet, a fénytelen szőrzet. Esetenként hányás és hasmenés is előfordulhat. Mielőbb keressük fel az állatorvost, hiszen a háttérben akár bélférgesség is állhat.

Fontos tudni, hogy a kutyában előforduló orsóféreg a Toxocara canis az embereket is megfertőzheti, az orsóféreg lárvális alakjaival a leggyakrabban a gyerekek fertőződnek meg, akik a szennyezett talajjal érintkezve kaphatják el a játszótéren vagy a macska alomtálcájából. A megelőzésben a kutyaürülék összegyűjtése és a kézmosás legalább olyan fontos, mint a kutyák rendszeres féregtelenítése. Ez utóbbi célra könnyen beadható készítmények állnak rendelkezésre, melyeket az állatorvos javasol. Ne feledkezzünk meg a rendszerességről, hiszen csak így biztosíthatjuk kutyánk folyamatos védelmét a bélférgesség ellen.

Fontos tanács: Az egyik galandféreg petéit a bolhák terjesztik. Ezért fontos, hogy a megelőzés érdekében a bolhák ellen is védjük kedvenceinket. Erre alkalmas például a bolhák és kullancsok ellen is hatékony, repellens hatással rendelkező Foresto® 1,25 g + 0,56 g nyakörv macskáknak és kutyáknak < 8 kg A.U.V. és a Foresto® 4,50 g + 2,03 g nyakörv kutyáknak > 8 kg A.U.V., mely egyszerűen felhelyezhető, és akár 8 hónapon keresztül védhet.


PM-HU-22-0225
Az adatok megfelelnek a termék tulajdonságainak összefoglalójában (SPC) leírtaknak.
Az Foresto, az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak. A részletes javallatért illeltvea pontos alkalmazásért olvassa el a használati utasítást, vagy kérdezze az Elanco Hungary Kft. képviselőjét: Tel: +36 80 201 399, e-mail: [email protected]
Indexkép: Photo by Anna Shvets: https://www.pexels.com/photo/family-reading-a-book-together-4586629/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...