Saját KB bal
Saját KB jobb

Túl hosszúra nőtt a karma? Itt a megoldás?

A kutyák karma, az emberek körméhez hasonlóan, folyamatosan nő. A növekedés gyorsasága függ a fajtától, de akár egyedi tulajdonság is lehet. Emellett az életmód is befolyásolja, hogy milyen gyorsan nő a kutyánk karma.

A karom nem más, mint egy megvastagodott szaruréteg. A legtöbb emlős, de a madarak és hüllők is rendelkeznek karommal. A természetben szerepe lehet a támadásban és védekezésben – gondoljunk csak a nagyragadozókra – vagy a táplálékhoz jutásban, helyváltoztatásban, stb. A hangyászok például speciális, megnyúlt karmukkal sértik fel a termeszvár falát, így jutnak hozzá a táplálékukhoz, míg a lajhárok hosszú, erős karmaikkal kapaszkodnak a fán. A karom tehát számos funkcióval bír, a kutyák esetében védi a lábujjakat, segít a gyorsabb futásban és a mozgásban is szerepe van.

A túlnőtt karom azonban veszélyes is lehet, ezért fontos, hogy kutyánk karma mindig kellően rövid legyen. A túl hosszúra nőtt karmok betörhetnek, ami fájdalmas, lassan gyógyuló sérülés. A tartósan túlnőtt karmok pedig akár mozgásszervi elváltozásokat is okozhatnak.

A karom rövidítése, valljuk be, nem sok gazdi kedvenc elfoglaltsága. Sokan tartanak is tőle, hiszen a vágás során könnyen belevághatunk az elevenbe, ami nem csak fájdalmas, de fertőzésre hajlamos sérülést okoz. Az otthoni karomreszelőket pedig sok kutya nem kedveli. Marad tehát az, hogy szakemberhez fordulunk és állatorvossal vagy kutyakozmetikussal vágatjuk a kutyánk karmát.

Illetve, maradt. Egy új „találmány” talán megoldást kínál a problémára. Az úgynevezett kaparófa a macskás gazdik számára ismerősnek tűnhet. A cicák számára ugyanis számos változatban érhető el, éppen abból a célból, hogy karmaikat rövidíthessék a használat során.

Talán innen jött az ötlet, hogy a kutyák karom rövidítését is rábízhatnánk kedvenceinkre. A kaparófa úgy néz ki, mint egy méretes körömreszelő. A felülete egy csiszolópapírhoz hasonló anyaggal van bevonva. Az elgondolás az, hogy a kutya kapargatja a felületet, ezzel pedig önmagának reszeli le a karmait.

Az ötlet cicák esetében kétségtelenül működik. Ugyanakkor a kutyákra nem jellemző ez a fajta ösztönös viselkedés, ezért kérdéses, hogy maguktól mennyire kezdik el használni az eszközt.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Wildest; Kép: Photo by Mirko Fabian: https://www.pexels.com/photo/a-close-up-shot-of-a-person-cutting-a-dog-s-nail-12612095/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...