Saját KB bal
Saját KB jobb

Hulló levelek, avar kupacok – Vigyázzunk a sünökre!

Estefelé a kertünkben avar zörren, talán meg is pillanthatjuk a sün árnyékát, ahogy végigsuhan az udvaron. Portyázni indul.

Ez az időszak különösen fontos a sünök számára, hiszen a novemberi téli álom előtt alaposan „fel kell enniük magukat”, hogy átvészeljék a kora márciusig tartó időszakot. Segíthetünk nekik ebben a feladatban sün eledel kihelyezésével, de csak akkor, ha udvarunk biztonságos, kutyáink pedig sün-kompatibilisek. Ellenkező esetben inkább csak távolról figyeljük a védett rovarevő állatkát.

Amit azonban mindannyian megtehetünk a sünök biztonsága érdekében, az az avar megfelelő kezelése.

Az ősszel lehulló falevelekből keletkező avar a természet körforgásának része, fontos tápanyag a talajnak, emellett pedig megakadályozza annak kiszáradását. Az avarral borított talajban elélhetnek a giliszták, a különféle rovarok, amelyek táplálékul szolgálnak a süniknek. Illetve, a nagyobb kupacok szolgáltatják számukra a téli búvóhelyet.

A lakossági avarégetés hazánkban tilos! Ráadásul életveszélyes is a sünök számára. A kupacokban megbúvó süni ugyanis nem tud kimenekülni a lángok közül, hiszen félelmében összegömbölyödik és mozdulatlanná dermed. Ezért fontos, hogy az avart ne égessük el. Lehetőség szerint figyelmeztessük erre azokat, akik esetleg nem tudnak erről a szabályról.

Az avar sokak szerint hulladék, ezért nejlonzsákokba gyűjtve szállíttatják el. Holott így egy értékes, tápanyagokban gazdag és gyorsan átalakuló humusz-alapanyagtól fosztják meg magukat és a földet. Az avart gyűjtsük komposztként, akár kerti komposztálóba, akár csak egy raklapokból összeállított „ládába”. Látni fogjuk, milyen gyorsan esik össze és kezd átalakulni a kertünket, növényeinket tápláló humusszá.

Ha szeretnénk valami jót tenni a sünökkel, és van erre alkalmas zug a kertünkben, készíthetünk süntanyát is. Ez jóval egyszerűbb mint amilyennek elsőre hangzik! Nem kell mást tennünk, mint faágakból, nyesedékből és kisebb ágakból, gallyakból kupacot rakni a kertünk egy védett részében. A sünik hamar feltalálják magukat, és beköltöznek a kedvükre való hajlékba. Ezután nincs más dolgunk, mint hagyni a kupacot úgy, ahogy van.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.turistamagazin.hu/hir/avaregetes-helyett-inkabb-keszitsunk-suntanyat; Kép: Photo by monicore: https://www.pexels.com/photo/brown-and-black-hedgehog-standing-on-brown-dry-leaved-134061/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...