Saját KB bal
Saját KB jobb

Ki segíthet a lelki gondok útvesztőiben?

Sajnos ki lehet jelenteni azt, hogy alig akad olyan ember, aki élete során legalább egyszer ne szorulna szakember segítségére. Itt most persze nem a szakikra gondolunk, akik nélkül nincs meleg víz, fűtés, sőt még csak nem is a gyakran látogatott orvosokra gondolunk, mint amilyen a fogorvos vagy a nőgyógyász, hiszen ezekben az esetekben pontosan tudod te is, hogy kihez fordulj!

De mi a helyzet akkor, ha a lelked fáj? Ha nem tudsz megbirkózni bizonyos helyzetekkel, ha úgy érzed, nincs tovább? Te tudod, hogy ki fog tudni segíteni rajtad? Ha nem vagy biztos benne, olvass tovább, és a cikkünk végére tudni fogod!

Nem szégyen!

Először is azt rendkívül fontos leszögezni, hogy szakember segítségét kérni nem szégyen, így ha úgy látod jónak, keresd fel bátran a videopszichologus.hu tapasztalt szakembereit, akik segítenek feldolgozni a történéseket.

Zúdulnak a rossz hírek vagy épp a közösségi médiának hála az arcunkba tolja mindenki, hogy mennyire sikeres, mennyire boldog. Ez persze többnyire csak a látszat, mégis felerősíti a negatív érzéseket, akarva-akaratlanul hasonlítgatod magad másokhoz. Nem csoda, ha az ember néha összezavarodik. 

Ilyenkor segíthet rajta egy szakember. Azt kiválasztani persze, hogy kihez fordulj, nem egyszerű feladat. Mutatjuk, hogyan dönts!

Pszichológus, klinikai szakpszichológus vagy pszichiáter?

Valld be, hogy te magad sem mindig tudtad pontosan megmondani, hogy melyik szakember mit csinál! Mostanáig!

Alapvető igazság, hogy ha kisebb mértékű a baj, ha nem szükséges gyógyszerezés, akkor az a pszichológus felségterülete lesz, de összességében is érdemes nála kezdeni, és ő majd mondja, hogy javasol-e további lépéseket. A pszichológus fő gyógymódja a beszélgetés, és sokszor a páciensek inkább önfejlesztés céljából keresik fel.

Ha viszont súlyosabb a helyzet, és komplexebb a feladat, akkor a pszichiáter felkeresését ajánljuk. Ő foglalkozik szenvedélybetegekkel, a mentális zavarokkal, szorongással, pánikrohamokkal vagy depresszióval küzdőkkel. Módszere kombinálja a segítő-támogató beszélgetést és a gyógyszerek alkalmazását.

A két szakma között leegyszerűsítve az a különbség, hogy míg a pszichiáter orvos, addig a pszichológus nem.

A klinikai szakpszichológus a kettő közti átmenet, hiszen a lélek azon betegségeti gyógyítja, amelyek akár a mindennapi életet is ellehetetlenítik, de nem használ gyógyszert, hanem egyéb gyógymódokat dolgoz ki. Hasonlóan jár el a pszichoterapeauta, aki speciálisan egy gyógymódra szakosodott szakember.

A döntés a tiéd!

Ha már felmerül benned az, hogy jó lenne segítséget kérni, akkor nincs mit várni, valóban segítségre van szükséged. Hogy aztán ki lesz az embered, a pszichológus, a klinikai szakpszichológus vagy a pszichiáter, azt a problémád milyensége dönti el. 

Persze laikusként nem egyszerű ilyen döntést meghozni, hisz nem is mindig látod, hogy pontosan mi a baj, ezért az első lépésed minden esetben lehet egy pszichológus, aki aztán meg tudja határozni, ki lehet majd leginkább a segítségedre!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...