Saját KB bal
Saját KB jobb

A majomhimlő és a kutyák – fontos tudnivalók

Szinte még ki sem keveredtünk a koronavírus világjárványból, máris egy új járvány kopogtat az ajtónkon. A majomhimlő járvány sajnos egyre inkább terjed, bár halálos áldozatról szerencsére eddig nem érkezett hír. Júniusban körülbelül 700 esetet tartottak nyilván, ez a szám július elejére elérte a 6000 főt. A napokban pedig megerősítették az első emberről kutyára átterjedt esetet is, Franciaországban. A kutyus a fertőzött gazdiktól kapta el a vírust.

Cikkünk célja nem a pánikkeltés! Még véletlenül sem szeretnénk senkit megijeszteni vagy sokkolni ebben az amúgy is sok bizonytalansággal teli időszakban. Ugyanakkor, fontos, hogy felkészültek legyünk, és kellő odafigyeléssel, körültekintéssel álljunk a helyzet elébe.

A majomhimlő körül sok kérdés kering még, folyamatosan zajlanak a kutatások a vírus természetének, fertőzési módjának és terjedésének megismerésére, valamint, ezzel együtt a betegség elleni vakcina és a gyógymódok egyre hatékonyabbá tételére. Egyelőre maga a megnevezés is vitákat vált ki. Az Egészségügyi Világszervezet a vírus átnevezését indítványozta. Annyi azonban biztosnak tűnik, hogy hamarosan egy új vírussal kell szembenéznünk, ami ezúttal a kutyáinkat is veszélyezteti.

Mit tehetünk, hogy megóvjuk kutyáinkat a majomhimlő vírustól?

Egyelőre a legtöbb, amit tehetünk, hogy betartjuk a higiéniai szabályokat. A majomhimlő vírus cseppfertőzéssel, a légutakon át fertőz, azaz a fertőzött személy orr-, garatváladékával valamint nyálával való közeli kapcsolat során. A koronavírus világjárvány során is hangsúlyozott higiéniai előírások itt is érvényesek. Mossunk kezet gyakran! Például, hazaérkezéskor, mielőtt megsimogatnánk a kutyánkat, mossunk kezet. Ügyeljünk a távolságtartásra, szükség esetén, például tömegben, üzletekben, tömegközlekedési eszközön, hordjunk maszkot. Ha vigyázunk magunkra, akkor kiküszöbölhetjük a legnagyobb kockázatot a kutyáink szempontjából.

Azon felül, hogy igyekezzünk, hogy mi ne vigyük haza a vírust, és ezzel ne tegyük ki fertőzésnek a kutyánkat, érdemes lehet majd a lehetséges fertőzöttekkel való érintkezést is redukálni. Akár azzal is, hogy nem hagyjuk, hogy kutyánkat megsimogassák, illetve nem engedjük túl közel idegenekhez.

Ha megbetegedünk, helyezzük kutyánkat biztonságba. Lehetőség szerint kerüljük az érintést, a puszikat, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését. A vírus 21 napig fertőz, ez idő alatt fokozottan oda kell figyelnünk, hogy a kutyánk ne fertőződjön meg. A maszk, a gumikesztyű és a fokozott higiénia a barátaink.

„Jogos, hogy aggódunk a kutyánk és a saját egészségünk miatt, különösen, mivel még nem áll rendelkezésre elég információ arról, hogyan hat a vírus a kutyákra és a macskákra.” – nyilatkozta Dr. Annette Louviere, állatorvos a The Wildest című online magazinnak. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy „amennyiben a kedvencünk nem érintkezett fertőzött személlyel, nincs okunk arra, hogy korlátozzuk az érintkezést.”

Mik a majomhimlő tünetei kutyáknál?

Míg embereknél a jellemző tünet a bőrkiütés, addig a kutyák esetében ritkábban az arcon kezdődő majd terjedő kiütések jelentkezhetnek, de a láz és a duzzadt nyirokcsomók az elsődleges jelek. Ezek utalhatnak más betegségre is, ezért mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni. Ha a kutyánk a tünetek megjelenését megelőző 21 napban érintkezett majomhimlővel fertőzött egyénnel, akkor mindenképpen telefonon, még a rendelőbe tett látogatás előtt, tájékoztassuk az állatorvost erről.

Diagnózis, kezelés

Az állatorvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat és PCR teszttel igazolja a fertőzést vagy annak hiányát. A majomhimlőre egyelőre nincs specifikus kezelés állatok számára, hiszen egészen az elmúlt napokig nem volt regisztrált fertőzött kutya. Az emberekhez hasonlóan a fertőzött állatok esetében is javasolt a 21 napos elkülönítés. Ez idő alatt a kutyáról gondoskodó gazdi számára a védőmaszk és a gumikesztyű használata javasolt, illetve törekedni kell a higiénia maximális betartására.

Milyen eszközök állnak ma rendelkezésre, ha idős, sérült vagy beteg kutyáról gondoskodunk


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220704/megallithatatlanul-terjed-a-majomhimlo-magyarorszag-is-kap-a-vedooltasbol-554133; https://www.thewildest.com/pet-health/can-dog-get-monkeypox; Kép: Photo by Nataliya Vaitkevich: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-a-dog-wearing-face-mask-4445614/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...