Saját KB bal
Saját KB jobb

Szép zöld gyepet szeretnél látni az akváriumban?

Kezdő hobbizóknak vagy teljesen avatatlan szemeknek ez biztos szokatlan kérdés, hiszen az akváriumokban nehezen tudunk elképzelni gyepet, hát még összefüggő gyepszőnyeget! Alapvetően mindenki szeme előtt úgy jelenik meg egy akvárium, hogy sziklák és néhány növény között úszkálnak a halak.

Azonban rendkívül sokan választják azt, hogy zöldítik az akvárium legalját, ezzel is tovább szépítve azt a látványt, amelyet egy akvárium tud nyújtani! Mutatjuk is, hogy mire figyelj oda!

Fontosak a körülmények!

A Zoo Centrum akvarisztika kategóriában a gyepnövényeket két típusra osztjuk: léteznek a kevésbé igényes és persze a nagy igénnyel rendelkező típusok, valamint akadnak alacsonyabb és magasabb növésű füvek is, így te magad döntöd el, melyiket látnád szívesen a mini világodban!

Persze sok minden függ az akvárium méretétől, de ha megfelelő táptalajjal, leginkább agyagos aljzattal dolgozol, aminek ráadásul rendszeresen adsz tápoldatot is, akkor az már félsiker.

Figyelni kell ugyanakkor a növény fényigényére, valamint a megfelelő szén-dioxid beoldásra, de a víz hőmérséklete is nagy szerepet játszik abban, hogy milyen gyorsan nő az akváriumban a fű. Bár alapvetően egy tenyérnyi helyre egy adag fű az ajánlott, ha igazán dús gyepszőnyeget szeretnél, akkor akár az ajánlott adag két- vagy háromszorosát is ültetheted.

Válassz az akváriumnak megfelelő növényt!

Minden akváriumnak megvannak a maga sajátosságai, így ezeket feltétlenül figyelembe kell venned, amikor akváriumi gyepnövényt választasz. Ha ugyanis figyelmen kívül hagyod az ajánlásokat, akkor sokkal több galibát okozol a víznek, és még csak szép gyeped sem lesz.

Mutatjuk, miből tudsz választani!

  • Az alacsony igényű növényeket azokba az akváriumokba ajánljuk, ahol kevesebb a CO2, közepes erősségű a fény, valamint a víz hőmérséklete állandó jelleggel 22-28 Celsius-fok között mozog. A kevés fény miatt magasabbra nőnek, nyírás nem szükséges, inkább ritkítást igényelnek majd.
  • A nagyobb igényű növényeknek erős fényre, alacsony vízhőmérsékletre és szén-dioxid beoldásra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően növekedjenek, és kifejezetten igénylik a nyírást, az algásodást elkerülendő.

Legyen ez a TV-d!

Aligha létezik olyan ember, aki ne tudna teljesen belefeledkezni egy-egy akvárium látványába. A díszes, színes és békés világ segítségedre lesz abban, hogy lecsendesülj, hogy gondolkozz vagy éppen tisztítsd az elméd!

Ha pedig még szép zöld gyep is virít az akváriumban, pillanatok alatt a természet lágy ölén fogod érezni magad, ami rendkívül pihentető tud lenni a hétköznapi mókuskereket akár csak egy fél órára is hátrahagyva.

Zöldítsd be az akváriumod, és élvezd a mesés látványt minden egyes nap! Állj neki még ma, és ha ideálisak a körülmények, akkor 2-3, ha kevésbé ideálisak, akkor 4-6 hónap múlva már gyönyörködhetsz is a szép összefüggő gyepedben!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...