Saját KB bal
Saját KB jobb

Kamilla – káros, hasznos, vagy egészséges a kutyáknak?

A kamilla, más néven orvosi székfű (Matricaria chamomilla) az egyik legismertebb és leggyakrabban használt gyógynövény. Láz, megfázás, gyulladás, gyomorpanaszok esetén külsőlegesen és belsőleg is gyakran alkalmazzuk. Nyugtató, relaxáló illata miatt esti teakánt vagy fürdőnek is alkalmazható. De mi a helyzet a kutyák esetében? Vajon számukra is ugyanolyan jótékony hatású lehet a kamilla?

Talán nem meglepő, de a kamilla a kutyák számára is tartogat egészségügyi előnyöket. Ugyanakkor, mint minden gyógynövény esetében, érdemes állatorvossal egyeztetni, mielőtt alkalmazni kezdjük. A kamilla ugyanis számos hatóanyagot tartalmaz. Ezek befolyásolhatják egyes gyógyszerek felszívódását, illetve bizonyos állapotok felerősödéséhez vezethetnek.

Gyulladások kezelése

A kamilla alkalmas lehet gyulladások kezelésére, akár felfázás vagy húgyúti gyulladás esetén is. Külsőleg, elsősorban borogatás formájában alkalmazhatjuka kamilla főzetét („kamillatea”) sebek kezelésére, a bőrön található gyulladások, csípések enyhítésére. A szem gyulladásainak kezelésére is gyakran javasolnak kamillás borogatást vagy lemosást, de fontos tudnunk, hogy maga a kamillavirág allergén, ezért az arra érzékenyeknél önmagában is kiválthat gyulladást, vagy súlyosbíthatja a tüneteket. Ezért mindenképpen kérjük ki az állatorvos tanácsát, mielőtt alkalmaznánk.

Matricaria rec.
Orvosi székfű virágzata – Forrás: wikpédia

A kamilla belsőleges alkalmazására akkor érdemes gondolnunk, ha gyulladáscsökkentő vagy nyugtató hatását szeretnénk kihasználni. Húgyúti fertőzés, felfázás, idős szuka kutyák egészségének megőrzése, szisztémás gyulladás, gyomorpanaszok, belső szerveket vagy légutakat érintő gyulladás esetén jótékony hatása lehet, támogatja a szervezet felépülését. A tört kamillavirágzat és a forrázat is remek erre a célra, ugyanakkor, a pontos adagolást és az alkalmazás módját beszéljük meg az állatorvossal.

Nyugtató, alvást segítő, csillapító hatás

Ismert még a kamilla idegrendszert nyugtató és alvást segítő hatása. A levendulához hasonlóan, vagy akár kombinálva is alkalmazható a (tiszta, jó minőségű) illóolaja párologtatóban. Stresszoldásra, szorongásra hajlamos vagy fájdalommal küzdő kutya esetében gyengéd masszázst is végezhetünk a megfelelően hígított illóolajjal.

Ez is érdekelhet: Aromaterápia, illóolajos masszázs: hogyan alkalmazzuk és mire figyeljünk?

Mivel a kutyák szaglása sokkal érzékenyebb, mint a miénk, ezért végezzünk illat-tesztet, mielőtt bármilyen erős illatnak kitesszük a kutyát. Egy csepp illóolajat cseppentsünk egy kávéskanál semleges illatú olajba (pl. kókuszolaj, repceolaj, stb.). Ebből vigyünk fel egy kicsit a kezünkre, és tartsuk az ily módon illatosított kezünket a kutya elé. Ha elfordul az illattól, akkor ne alkalmazzuk! (Ez változhat. Van, hogy egy kutya egyszer idegenkedik, máskor vonzódik egy adott illattól, ételtől, stb. Bízzuk rájuk, hogy eldöntsék, mi esne jól nekik.)

Gasztrokutya: Levendulás-kamillás nyugtató kutyakeksz
Szépségápolás

A kamillás öblítés (kihűtött kamilla forrázat 3-4-szeres hígításban) szép fényt és selymes tapintást kölcsönöz a bundának. Emellett csökkentheti a bőr gyulladását, viszketését is.

De, ahogy fentebb is írtuk, egyes kutyáknál allergiás reakciót válthat ki, ezért bánjunk vele óvatosan, és először kis felületen próbáljuk ki, és soha nem az allergia vagy gyulladás fellángolási időszakában!

Kamillamérgezés

A kamillatea, azaz a kamillavirág forrázatának nagy mennyiségű és tartós fogyasztása káros lehet mind az emberre, mind pedig a kutyákra. A tünetek között elsősorban hányás, hasmenés, kedvetlenség, erőtlenség, de akár vérzéses tünetek, vérzékenység is előfordulhat. Ezért is kiemelten fontos, hogy az adagolást és az alkalmazást ne saját szakállunkra találjuk ki, hanem beszéljük meg állatorvossal, homeopata vagy természetgyógyász állatorvossal.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu

Forrás és képek: https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_sz%C3%A9kf%C5%B1; Készítette: &lt;a href=&quot;//commons.wikimedia.org/wiki/User:Rob_Hille&quot; title=&quot;User:Rob Hille&quot;&gt;Rob Hille&lt;/a&gt; – &lt;span class=&quot;int-own-work&quot; lang=&quot;hu&quot;&gt;A feltöltő saját munkája&lt;/span&gt;, <a href=”https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0″ title=”Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0″>CC BY-SA 3.0</a>, <a href=”https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15759035″>Hivatkozás</a>; https://wagwalking.com/condition/chamomile-poisoning;

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...