Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért jó a leves a kutyáknak?

Kevés olyan jó dolog van, mint egy ízletes leves. Összetételétől függően tele lehet tápanyagokkal és/vagy rosttal, és természetesen folyadékkal. Ha kutyáink táplálásáról beszélünk, gyakran megfeledkezünk a folyadékpótlásról, pedig a folyadékbevitel egyáltalán nem mellékes szempont.

Mikor érdemes fokozott figyelmet fordítani a folyadékbevitelre?
  • nyáron, melegben (illetve télen, hidegben is)
  • fokozott fizikai aktivitás mellett
  • betegség, lábadozás alatt
  • műtétek előtt és után
  • idős kutyák esetében

A kutyák számára talán a legjobb, ha a táplálékkal veszik fel a folyadékbevitelük nagy részét. Ez teljes értékű élelmiszerek adása mellett könnyen megvalósítható. A táplálék nedvességtartalma ez esetben fedezi a kutya folyadékszükségletének egy részét. Ha kutyánk szárazeledelt kap, akkor a táplálékból csak minimális nedvességhez jut hozzá, ezért fontos, hogy lehetősége legyen folyamatosan friss vizet inni.

A leves remek alternatíva lehet ilyenkor, hiszen a folyadékon kívül számos hasznos tápanyagot juttathatunk be általa kutyánk szervezetébe. Ráadásul valószínűleg szívesebben is fogyasztja, mint a csapvizet. Ha például vitamin cseppeket szed a kutyánk, amelyet folyadékba kell adagolni, a levessel biztos, hogy könnyebben elfogyasztja, mintha csak vízbe cseppentenénk őket.

Vannak kutyák, akik hajlamosak keveset inni. Számukra a nyári melegben vagy egy kiadós séta után érdemes lehet levest kínálni, hogy pótolják az elveszített folyadékot.

Dehidratált a kutyád? Így tudhatod meg egyszerűen!

Ha a kutyánk széklete kemény, kopogós, és láthatóan nehezen nyomja ki, szintén érdemes lehet a folyadék- és rostmennyiség növelése. Erre kiváló a leves vagy a smoothie.

Betegség, lábadozás alatt, amikor a kutyánk étvágytalan és nem hajlandó enni, esetleg lázas, a leves maga a megmentő. Egy finom húsleves nem csak a megfázáson segít, de a kutyánknak is, hogy könnyen emészthető folyadék formában magához vegyen pár kalóriát.

Milyen levest válasszunk?

A leves készülhet otthon, de számos helyen kapható már kifejezetten kutyák számára készült leves is. Ezek kollagénben gazdagok, ezért az ízületek védelmében is szerepük lehet. Ha otthon készítünk levest, akkor figyeljünk rá, hogy ne legyen túl zsíros vagy fűszeres. A hagymát, borsot, fokhagymát hagyjuk ki, a zsíros húsokkal együtt. Az összetevők között szerepelhet csontos sovány hús, csontok, csirkeláb vagy nyak, stb. A zöldségek és zöldfűszerek, különösen a gyulladáscsökkentő hatású kakukkfű és oregánó, illetve az ízletes sárgarépa tuti befutók. A kurkuma nem csak szép színt ad a levesnek, de ízületvédő hatású is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.greatpetcare.com/dog-nutrition/chicken-broth-for-dogs-5-ways-to-use-it/
Kép: Photo by RODNAE Productions: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-a-brown-dog-7516810/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...