Saját KB bal
Saját KB jobb

Kötelező vagy ajánlott? Melyik védőoltás mi ellen véd? – 2. rész

A védőoltás kérdése nem csak kölyökkutyások számára érdekes. Az elmúlt évtizedekben egyre több betegség ütötte fel a fejét, amely ellen folyamatos védekezés javasolt. Változik a kutyás életmód is, és az olyan oltások, amelyeket régen csak speciális helyeken kellett beadni, egyre inkább „kötelezővé” válnak.

Az előző rész folytatása.
Leptospirosis

Az emberre is fertőző leptospirosis (leptoszpirózis) nevű betegséget a Leptospira baktérium terjeszti, mely általában az állatok vizeletével kerül a talajba, onnan pedig sérüléseken vagy nyálkahártyán keresztül fertőz. A megelőzésre az oltás a legjobb módszer, hiszen a fertőzött állatok vizelete gyakorlatilag bárhol megtalálható lehet. A leptospirosis halálozási aránya embereknél 10% körülire tehető.

Szopornyica

A szopornyica egy heveny, lázzal járó betegség, amely elsősorban légúti hurutot, idegrendszeri és bőrtüneteket okoz. A betegség potenciálisan halálos kimenetelű. Manapság, a védőoltás beadásának köszönhetően hazánkban visszaszorulóban van, de az immunizáláson át nem esett kutyák körében sajnos még mindig gyakori.

A kölyköket ne vigyük ki az utcára sétálni, amíg nincsenek kellően immunizálva. Az állatorvos a kölyökkori sorozatoltás során az ismétlődő oltásokkal felkészíti a kiskutyákat több más mellett a szopornyica elleni védelemre, így azok stabil alapimmunitást szereznek.” – áll a Nébih honlapján.

 

Fertőző májgyulladás

A fertőző májgyulladást a CAV-1, vagyis a canine adenovirus terjeszti, mely ürülékkel, de kutyáról kutyára is könnyen terjed. A májat és a vesét megtámadó kórokozó lázat, idegrendszeri tüneteket, testszerte gyulladást és egyéb változatos, súlyos tüneteket okoz. Legtöbbször kórházi kezelést igényel, akár halálos kimenetelű is lehet.

Kennel köhögés

A fentiekhez képest a kennel köhögés akár jelentéktelennek is tűnhet, mégis, egyre több helyen várják el a kutyás közösségekben. Ez azért van így, mert a gyűjtőnéven kennel köhögésnek nevezett betegségek könnyen és gyorsan terjednek a kutyák között, és egyeseket súlyosabban, míg másokat enyhébben érintenek. A kutyák oltási programjának opcionális részeként a parainfluenza elleni védőoltás akkor javasolt, ha sokat járunk kutyás közösségbe, kutyafuttatóba, panzióba, napközibe, stb. ahol kutyánk sok más kutyával érintkezik.

Milyen gyakran adassuk be a védőoltásokat?

A legtöbb védőoltás nem ad életre szóló védettséget, ezért azok ismétlése szükséges. A veszettség oltás minden évben kötelező, az egyéb, fent felsorolt oltások esetében a gazdi felelőssége az oltási programról való döntés.

Fontos, hogy az állatorvossal egyeztetve hozzuk meg a döntést. Vegyük figyelembe lakóhelyünk fertőzöttségét, az ottani kutya populáció átoltottságát. Ha külföldre utazunk, akár csak a szomszédos országokba (Románia, Ukrajna, Szerbia) vagy a határ közelében lakunk, szintén fontos szempont lehet.

A gazdik egy része aggódik az oltások mellékhatásai miatt. Fontos tudnunk, hogy néhány esetben oltási reakció léphet fel. Az oltás beadását követően maradjunk a rendelő közelében, így, ha tüneteket tapasztalunk, azonnal kérhetünk segítséget. Ha kutyánk gyógyszert szed, kezelés alatt áll, nincs jól, vagy betegségre gyanakszunk, tájékoztassuk az állatorvost.

Orvosi okból kérhetünk ellenanyag-vizsgálatot. A nem kötelező védőoltások esetében ezzel lehetőségünk van arra, hogy csak olyan gyakorisággal adassuk be a védőoltást, amennyire tényleg szükséges. Ezt abban az esetben javasolhatja az állatorvos, ha például kutyánk súlyos reakciót mutat az oltásra, vagy olyan betegsége van, amely miatt az oltás kockázatos lehet.

Fontos, hogy tájékozódjunk és legyünk körültekintőek. A kötelező és ajánlott védőoltás kínálat igénybevételével számos súlyos, esetenként halálos betegséget előzhetünk meg. Mindig kérjük ki állatorvosunk véleményét, aki a kutyánk egészségét szem előtt tartva segíthet minket a döntésben.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Veszetts%C3%A9ghttps://www.dunakesziallatorvos.hu/post/kuty%C3%A1k-parvo-v%C3%ADrusa-mi%C3%A9rt-fontos-az-olt%C3%A1s; https://hu.wikipedia.org/wiki/Leptoszpir%C3%B3zis; https://portal.nebih.gov.hu/-/a-kutyak-szopornyica-okozta-fertozo-betegsege; https://www.hazipatika.com/hazikedvenc/kutya/cikkek/kutyabetegsegek_a_z/a_fertozo_majgyulladas_tunetei_es_kezelese_kutyaknal; https://www.dunakesziallatorvos.hu/post/kennel-k%C3%B6h%C3%B6g%C3%A9s-a-legfontosabb-tudnival%C3%B3k; Képek: Photo by Dominika Roseclay: https://www.pexels.com/photo/adorable-dachshund-dog-with-tongue-out-in-hands-of-anonymous-owner-4965842/; Photo by Julia Volk from Pexels: https://www.pexels.com/photo/smiling-woman-with-long-hair-carrying-miniature-poodle-5272930/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...