Közleményt kellett kiadni Nagy-Britanniában: nem lehet autista a kutya az oltástól

Az oltásellenesség a házikedvencek világát is elérte – egyre nagyobb a hisztéria egyes országokban az oltások negatív hatásairól. Mivel veszélyes lavinát indíthat el a folyamat, így nemrég a Brit Állatorvosi Szövetség megdöbbentő nyilatkozatot adott ki: nem, a kutya nem kaphat autizmust az oltástól.

 

A közlemény egyértelmű üzenete az, hogy a kutyatulajdonosoknak továbbra is vakcinázniuk kell háziállataikat olyan betegségek ellen, mint például a szopornyica, hiszen mindenfajta olyan hisztériakeltés, ami arra vonatkozik, hogy az oltástól autizmus alakulhat ki a kutyákban, teljesen megalapozatlan maradt.

A probléma mélyre nyúlik, és összefüggésben áll azzal az amerikai és európai törekvéssel, amely során szeretnék bizonyítani, hogy a gyermekoltások okozzák az autizmust. Az „anti-vaxxers” csoport híres embereket maga mellé állítva igyekszik kampányolni, hogy minden szülő bojkottálja a hagyományos vakcinákat.

Az elmélet már 1998-ban beleivódott a köztudatba, mikor egy orvosi folyóiratban megjelent cikkben az autizmus és a kanyaró-mumpsz-rubeola vakcina közötti összefüggést igyekeztek kimutatni. Az elmélet futótűzként terjedt mind egészségügyi körökben, mind a szülők között, ami jelentősen csökkentette a vakcinázási arányokat Nagy-Britanniában.

A tanulmányt azonnal cáfolták, a szerzőt, Andrew Wakefield-et pedig hivatalosan törölték a brit orvosi nyilvántartásból az etikus viselkedés megkérdőjelezhetőségéért.

Sajnos azonban ami egyszer kikerült a köztudatba, azt nehéz megállítani, így a teória a kutyatulajdonosok között is terjedni kezdett, és még inkább lejjebb szorítja az amúgy sem magas vakcinázási arányt, elsősorban az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Az elmélet mellett kiállók szerint az oltás a kutyákban is okozhat autizmust, pajzsmirigy megbetegedést és ízületi gyulladást. Az egyik brit csatornán már nyilatkozott is egy gazdi, aki az autizmus jeleit vélte felfedezni mindkét kutyáján, miután megkapták az oltásukat.

Így a Brit Állatorvosi Szövetség arra az elhatározásra jutott, hogy ideje kiadni egy hivatalos nyilatkozatot.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy nőtt az Egyesült Államokban a vakcinázás-ellenes háziállat tulajdonosok száma, akik folyamatosan aggodalmuknak adnak hangot amiatt, hogy az oltások autizmushoz hasonló viselkedés kialakulásához vezethetnek kutyáiknál. Jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a kutyák körében létezik-e az autizmus (egyáltalán vagy akár a vakcinák összefüggésében). Az oltások lehetséges mellékhatásai nagyon ritkák, és elenyészők a számtalan előnnyel szemben, amely során megvédik kutyáinkat a különböző megbetegedésektől. –

 

Ezeket is ajánljuk:

Fogamzásgátló oltást fejlesztettek ki kutyáknak

Szigorították a kutyák veszettség elleni oltását

4-6 éven belül jöhet a Lyme-kór elleni védőoltás

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: nytimes

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...