Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan etessük a kert madarait nyáron?

A kerti madarak etetése nyáron nem szükségszerű. A téli etetés végeztével, áprilisban, amikor a rovarok újra nagyobb számban előfordulnak, abba lehet hagyni az etetést. Amennyiben azonban ezt nem tettük meg, úgy érdemes nyáron is gondoskodni a kert énekes lakóiról. A mostani aszályos időszakban pedig különösen fontos nem csak megfelelő eleséggel, de itatók kihelyezésésvel is segíteni a madarakat. Lássuk, hogyan gondoskodhatunk róluk megfelelően!

A megfelelő táplálék

Nem csak  a különféle madárfajok táplálkozása tér el. Az év során is változik az, hogy éppen milyen tápanyagra van nagyobb szüksége a madaraknak. Télen az itt telelő madarak számára javasolt zsírban (azaz, kalóriában) gazdagabb eleséget kitenni, míg tavasszal a zöldeleségre helyezhetünk nagyobb hangsúlyt. Nyáron, különösen, ha szárazság van, és a rovarpopuláció megcsappan, a fehérje bevitelre fordíthatunk nagyobb hangsúlyt. Július – augusztusra a költési és fészkelési időszak végéhez érkezünk. Eddigre a legtöbb madárpár már egy vagy két fészekalja fiókát is felnevel. Ilyenkor fontos a kalcium és a fehérje nagyobb mennyiségű bevitele, hogy az élelemkeresésben elfáradt madarak fel tudjanak töltődni energiával a hűvösebb időjárás beköszönte vagy a vonulás előtt.

A természetben ilyenkor a rovarok, apróbb magok képezik a madarak táplálékának nagy részét, ezért nekünk is ezt érdemes kínálni nekik. Szaküzletekben kaphatók olyan eledelek, amelyek kifejezetten erre az időszakra jelentenek megfelelő táplálékot.

Fontos, hogy tudjuk, milyen madárfajok járnak az etetőre, és az is, hogy megismerjük a természetes táplálkozásukat. Ennek megfelelően válasszuk ki az eledelt és az etető típusát is. Az etetőre járó kis madarak megfigyelése és azonosítása remek elfoglaltság, szánjunk rá némi időt.

Étel és ital

Az eleség mellett, a mostani aszályos időszakban, gondolnunk kell az itatásra is. Helyezzünk ki egy széles peremű tálcát vagy akár hagyományos madár itatót. Ha van olyan védett helyünk, ahol elfér egy kis madáritató medence, akkor valódi felfrissülést nyújthatunk tollas barátainknak. A kert más lakói, például a sünök és a mókusok is hálásak lesznek a friss vízért.

Segíts te is a madaraknak itatók kihelyezésével! Mutatjuk hogyan.

Higiénia

Figyeljünk mind az etető, mind pedig az itató higiéniájára! Az itatóban mindig legyen friss a víz, szükség szerint pedig alaposan tisztítsuk, nehogy alga, baktériumok vagy más kórokozók szaporodjanak el benne.

Nyáron a nyitott etetők helyett higiénikusabb megoldás lehet a zárt etetőoszlop, más néven etető siló. A nyitott etetőt alkalmasint takarítsuk, ellenőrizzük, hogy száraz és tiszta a benne található eleség.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.mme.hu/az_etetes_befejezesenek_idozitese; Kép: Photo by Matthias Zomer: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-bird-perching-on-plant-325260/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...