Saját KB bal
Saját KB jobb

Három hűsítő nyári superfood kutyáknak

A várva várt nyári napsütésben elkelhet kedvencünknek némi hűsítő. Az alábbi ételek egy része szezonális nyári finomság, de tele vannak folyadékkal és vitaminokkal is. Nyáron fontos a hidratálás, különösen, ha a szabadban tartózkodunk, vagy például kutyás strandra megyünk. A friss víz mellett az alábbi hűsítő finomságok is remek módjai, hogy kutyánk elég folyadékot vigyen be a meleg nyári napokon.

Görögdinnye

Igazi nyári klasszikus, mely június végétől már hazai változatban is kapható. A friss, lédús görögdinnye több, mint 90%-a víz, ezért remek természetes folyadékforrás. Emellett remek magnézium-, vas-, C- és B-vitamin-forrás. Cukor- és rosttartalma miatt óvatosan bánjunk vele, de mivel alacsony a kalóriatartalma, egészséges kutyáknak bátran adható nasiként. A görögdinnye magját és héját ne adjuk a kutyánknak, csak az érett, friss, ehető piros részt.

Uborka

Az előbb említett görögdinnye szegről-végről rokona szintén 90%-os víztartalommal rendelkezik. Gazdag egészséges rostokban, ráadásul cukrot sem tartalmaz. Nekünk, embereknek is érdemes napi szinten fogyasztanunk a bio vagy termelői változatot, de magas C-vitamin-tartalma kutyáinknak is előnyös. Hűsítő és frissítő volta mellett az uborka – legyen kígyó-, vagy salátauborka, esetleg kovászolni való – segít a méregtelenítésben. Az uborka esetében is igaz, hogy „a héjában van a vitamin”: kálium-, kalcium- és magnéziumtartalma legalábbis itt koncentrálódik. Ásványi anyag tartalma segít a szervezet egyensúlyának helyreállításában egy fárasztó nap után.

Kókuszvíz

Bár nem a hagyományos nyári kedvencek közé tartozik, a bio kókuszvíz rendkívül frissítő hűsítő lehet kutyáink számára is. Ha kutyánk nem iszik eleget, érdemes lehet a séta után kókuszvízzel megkínálni. Az enyhén édeskés ital könnyebben csúszik. A kókuszvíz egyébként nem más, mint a kókuszdió leve, mely természetesen kalóriaszegény, ugyanakkor vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Figyeljünk, hogy csak natúr, bio kókuszvizet adjunk a kutyánknak! Az édesített, ízesített verziók abszolút kerülendők!

Plusz egy hűsítő tipp: Könnyen készíthetünk frissítő és vitamindús nyalánkságot kutyánk számára, ha natúr kókuszjoghurtot és villával enyhén pürésített friss áfonyát keverünk össze. Ezt fagyiként is elkészíthetjük, de Lickimatre kenve is remek nyalánkság.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/relationships/pets/summer-diet-for-your-pets/articleshow/81507668.cms Kép: Photo by Laura Habegger: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-a-dog-playing-dead-11171204/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...