Saját KB bal
Saját KB jobb

3 növény, amelyet akár a balkonon is termeszthetsz és kutyádnak is jó

Sokunknak nincs nagy tere a növények nevelgetésére, míg mások gyönyörű kertek büszke tulajdonosai. Akárhogy is legyen, a kert, a növények örömét érdemes kutyánkkal is megosztanunk. Az illatos, susogó, lengedező növények nem csak nekünk tetszenek. Kutyáink környzetét is változatosabbá, kellemesebbé teszik. A színek, az illatok rájuk is hatnak, ráadásul az alábbi három növény jótékony hatással lehet az egészségükre, közérzetükre is.

Levendula

Sokunk kedvence az illatos nyári levendula. Képesek vagyunk érte elzarándokolni Tihanyba vagy éppen Provence-ba, pedig egyszerűen, akár egy cserépben is megterem. A levendula viszonylag igénytelen, nem igényel folyamatos gondoskodást. Illata és színe pedig nyugatóan, lazítóan hat. A levendula jótékony hatásairól is ismert növény. Illóolaja relaxáló, nyugtató hatású. Illata csökkenti a stresszt és a feszültséget. Nem csak az emberek, de a kutyák esetében is. A szárított virágokból készült párna segíti a nyugodt alvást. Akár a kutya párnájába is rejthetünk egy kisebb tasaknyi szárított virágot.

Rozmaring

A rozmaring fűszer és gyógyhatású növény. Kellemes ízt az a paradicsomos ételeknek, de a gombának is remek társa. A kutyák pedig kifejezetten szeretik az ízét. Talán nem véletlenül. A rozmaring ugyanis hatásos mikrobiális fertőzések ellen és erős antioxidáns (ezért alkalmazzák természetes tartósítószerként számos kutyatápban). Az antioxidáns hatás segít a a környezeti stressz legyőzésében is, míg görcsoldó hatása révén lazítja az izmokat – ráadásul a szív egészségéhez is hozzájárul. Előnyös tulajdonságai mellett a kerti növények között a „szinte kiirthatatlan” kategóriába tartozik. Kedves lila virágaival és fűszeres illatával a nyári esték hangulatáról is gondoskodik.

TIPP: a friss rozmaring szárát használhatjuk grillezéskor nyársként. A rozmaring szörp pedig nem csak önmagában, de száraz fehérborból (pl. szürkebarát) készült fröccsben is finom.

Körömvirág
3 növény
Calendula officinalis – Forrás: wikipédia

 

Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) napsárga virágai egész nyáron nyílnak. A kedves kerti növény az egyik legelterjedtebben használt gyógynövény, melynek illóolajait és egyéb kivonatait a visszér kezelésétől a gyomorfekély gyógyításáig; kozmetikumok alapanyagaként vagy ételszínezékként is használják. A kertünkben vagy a balkonládában nevelgetve leginkább forrázatát alkalmazhatjuk. A nyáron gyakori rovarcsípések, napégés, allergiás bőrgyulladás vagy apróbb sebek kezelésére remek a hideg vizes lemosás vagy borogatás. Ezt bátran alkalmazhatjuk kutyánkon és magunkon is. A növény virágából készítsünk forrázatot, majd a leszűrt, lehűtött infúziót használjuk borogatásként vagy lemosásra.

TIPP: az érzékeny bőrű és allergiás kutyákat fürdetéskor, a sampon lemosását követően leöblíthetjük körömvirág infúzióval – megnyugtatja a bőrt és csillapítja a viszketést.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.whole-dog-journal.com/care/the-many-benefits-of-calendula-for-your-dog/; https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_k%C3%B6r%C3%B6mvir%C3%A1g; https://www.dogsnaturallymagazine.com/is-rosemary-good-for-dogs/; Kép: Készítette: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen – List of Koehler Images, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=255289; Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/woman-in-white-t-shirt-carrying-a-wooden-crate-with-plants-4750366/

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...